Ladda ned Ladda ned

Virusutlag

Helt plötsligt kan det dyka upp prickar och utslag på kroppen. Ibland vet du varför. Oftast inte. Det allra vanligaste är en virusinfektion. På KRY kan du få hjälp vid virusutslag.

Från ingenstans dyker de upp. Prickar och utslag. De kan sitta på olika delar av kroppen och vara – få eller många – stora eller små. Det är ofta svårt att avgöra vad utslagen beror på, men hos barn är den främsta orsaken olika virusinfektioner. Läs mer om olika utslag här.

Femte sjukan

Femte sjukan drabbar främst barn i skolåldern, men även vuxna kan få den. Vanliga symptom hos barn är en rodnad på kinderna som efter några dagar kan sprida sig. Ibland kan det klia i ansiktet och under fötterna. Du ser främst utslag på armar och benens utsidor. Barn också få feber och känna sig hängiga.

Vuxna får oftast inga utslag utan bara feber, lite hosta och ont i lederna.

Barn och vuxna som i övrigt är friska behöver ingen speciell behandling. Gravida bör dock ta kontakt med barnmorska eller mödravårdscentral.

Herpes

Herpes är ett vanligt virus som ger blåsor på ett mindre område. Du kan ha herpes utan att veta om det eller få några symptom. Munsår är det vanligaste symptomet på herpesvirus. Men du kan också få blåsor på andra delar av huden, även i underlivet.

Tredagarsfeber

Tredagarsfeber är en ofarlig sjukdom som nästan alla barn får. Kännetecknande är hög feber som försvinner efter cirka 3 dagar. Därav namnet. Då febern försvinner dyker i stället små och ljusröda utslag upp över hela kroppen. De flesta är friska efter en vecka

Vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som drabbar nästan alla barn. Sjukdomen börjar ofta med lätt feber, huvudvärk och trötthet. Efter en eller två dagar kommer röda utslag – vattkoppor – som kan klia mycket. Får du vattkoppor i vuxen ålder bör du söka vård. Vattkoppor läker av sig själv, men kliar det mycket kan du få klådstillande läkemedel på recept.

Höstblåsor

Hos de flesta börjar sjukdomen med dålig aptit, feber och hängighet. Blåsorna dyker därefter upp, ofta tillsammans med halsont. Du ser blåsor främst i och runt munnen samt på händer och fotsulor. Höstblåsor försvinner av sig själva efter någon vecka.

Mollusker

Mollusker är ofarliga utslag som ser ut som små knottror. Barn får ofta knottror i ansiktet, på armar, mage eller nacke. Knottrorna är ca. 2–5 mm i diameter och har en liten grop i mitten.

Även vuxna kan få mollusker. Då främst runt könsorganen.

Mollusker försvinner ofta av sig själva efter sex till tolv månader.

Mässling

Mässling är en ovanlig sjukdom i Sverige eftersom alla barn erbjuds vaccin. Först kommer feber som sjunker för att sedan stiga igen. Då börjar utslagen synas. De försvinner efter någon vecka.

Kontakta sjukvård direkt om du misstänker mässling för att komma under vård. Ring alltid först eftersom mässling är smittsamt och den som är sjuk inte ska sitta i ett väntrum med andra patienter med tanke på smittorisken. Mässling lyder under smittskyddslagen som är till för att hindra vissa sjukdomar att spridas.

Röda hund

Röda hund, rubella, är en ovanlig sjukdom i Sverige eftersom alla barn erbjuds vaccin. Röda hund ger utslag, ibland med feber och ledvärk.

Kontakta sjukvård direkt om du tror att du har Röda hund för att få vård. Ring alltid först eftersom röda hund är smittsamt och den som är sjuk inte ska sitta i ett väntrum med andra patienter. Röda hund lyder under smittskyddslagen som är till för att hindra vissa sjukdomar att spridas.

Det finns en mängd olika virus som kan ge prickar och utslag. Ofta går det inte att säga vilken typ av virus som ger utslagen. Det är främst barn som får utslag vid virusinfektioner. Många gånger tillsammans med förkylningssymptom som feber, hosta och snuva.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept samt remiss vid behov
Senast uppdaterad:
12 mars 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin