Rosfeber

Rosfeber ger en ytlig avgränsad rodnad i huden som växer med tiden om den inte behandlas. Rodnaden sitter ofta på ett ben eller i anslutning till sår eller skadad hud. Sök vård direkt om du tror att du har rosfeber. På Kry kan du få hjälp vid rosfeber.

Symptom på rosfeber

Ofta börjar rosfeber med illamående och kräkningar samt ömma lymfkörtlar. Ibland – men inte alltid – förekommer även feber. Efter en tid syns en väl avgränsad rodnad som blir större med tiden. Den både hettar och ömmar. Rodnaden uppstår ofta vid ett sår eller skadad hud och sätter sig gärna på ett ben eller i ansiktet.

Orsaker till rosfeber

Rosfeber orsakas av bakterier, streptokocker eller stafylokocker. De är bakterier som kan finnas utanpå huden naturligt. Men de kan komma in i huden – om du har ett sår eller känslig hud, som till exempel eksem – och orsaka en infektion. Har du haft rosfeber en gång finns det högre risk att du får den igen.

Vad du själv kan göra

Om du har fått diagnosen rosfeber och behandling av läkare kan du blöta kompresser med alsollösning och lägga på det drabbade området för att lindra besvären. Har du feber och mår dåligt lindrar receptfria febernedsättande läkemedel. Sitter din rosfeber på ett ben är det skönt att vila benet i högläge.

Behandling av rosfeber

Rosfeber behandlas med antibiotika.

Diagnos av rosfeber

Diagnosen rosfeber ges efter undersökning och provtagning av läkare.

Då bör du söka vård

Sök vård direkt om du får en plötslig hudrodnad med påverkan på allmäntillståndet eller feber där hudrodnaden ökar i storlek.

Så kan Kry hjälpa till

  • Rådgivning

  • Individuell bedömning och remiss vid behov

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry