Ladda ned Ladda ned

Borrelia

Så fort snön har smält och temperaturen stiger vaknar fästingarna till liv. Vår, sommar och höst är de som mest aktiva. Dessa små spindeldjur kan ibland orsaka stor skada och sprida sjukdomar till både människor och djur, bland annat borrelia. Borrelia behandlas med antibiotika.

Bild på borrelia på rygg ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Allmänt om borrelia

De flesta fästingbett är ofarliga, men upp till var tredje fästing bär på borreliabakterien som ibland också överförs till människor. Då måste fästingen ofta sitta fast i huden minst ett dygn. Det finns även andra fästingburna sjukdomar, som TBE och babesios, men de är mer ovanliga.

Borrelia är även känt under det engelska namnet Lyme disease.

Symptom vid borrelia

Om du blir biten av en fästing kan du få symptom på borrelia redan efter ett par dagar, ofta i form av en rodnad runt bettet. Men det kan även dröja en hel månad eller längre. Du kan drabbas av huvudvärk, trötthet och feber, men också ledvärk och muskelvärk. Därför är det ibland svårt att avgöra om dina besvär beror på just fästingbett.

Du kan ha borrelia även om du inte fått utslag. Omvänt kan du också få en liten svullnad eller en hudrodnad där det har suttit en fästing – utan att du fått borrelia. Ett fästingbett som kliar handlar ibland bara om en normal hudreaktion, som efter vilket bett som helst.

Olika former av borrelia ger olika symptom:

 • Rodnad med ljusröd ring – erytema migrans
  Det här är den vanligaste reaktionen på borrelia. Många får utslag i form av en ljusröd ring där fästingen suttit, som även kan klia och påverka känseln i området. Rodnaden förändras gradvis och växer sig långsamt större. Symptomen kommer ofta en till fyra veckor efter fästingbettet, men ibland redan efter ett par dagar. Den här formen av borrelia drabbar både barn och vuxna.

 • Blåröd knöl – lymfocytom
  Lymfocytom kan ge besvär en kort tid efter fästingbettet. Då uppstår en blåröd svullnad eller knöl som ofta sitter på örsnibben eller bröstvårtan. Inflammationen drabbar främst barn.

 • Infektion i nervsystemet – neuroborrelios
  Neuroborrelios är en infektion i centrala nervsystemet som brukar visa sig några veckor efter ett fästingbett, ibland upp till tre månader senare. Symptomen inkluderar huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Mer ovanligt är känselbortfall och ansiktsförlamning. Infektionen drabbar oftare barn än vuxna.

 • Blåröda hudförändringar – akrodermatit
  Akrodermatit är en ovanlig, kronisk hudinflammation som kan uppstå månader eller år efter ett fästingbett, ofta på underbenet eller foten. Blåröda fläckar växer då långsamt i takt med att huden blir tunn och skrynklig. Andra symptom kan vara värk i leder, ben och rygg. Inflammationen drabbar främst äldre.

Borrelia kan också orsaka inflammation i lederna och påverka hjärtat, men det är ovanligt i Sverige.

Orsak till borrelia

Människor och djur blir smittade av borreliabakterien genom fästingbett. Ungefär var tredje fästing bär på bakterien. För att du ska bli smittad krävs i allmänhet att fästingen har bitit sig fast i huden under minst 24 timmar.

Behandling av borrelia

Borrelia behandlas med antibiotika – annars finns det risk att borreliabakterierna sprider sig till nervsystemet eller lederna och orsakar så kallad neuroborrelios. Även då behandlas du med antibiotika, men det är inte säkert att du blir symptomfri.

Vad du själv kan göra

Det finns inget vaccin mot borrelia. För att skydda dig mot fästingbett kan du bära kläder med långa ärmar och ben när du är ute i skog och mark – fästingar finns ofta i högt gräs. Ta gärna för vana att gå igenom kroppen varje kväll så att du upptäcker fästingar i tid.

Risken för borrelia ökar om fästingen suttit fast längre än 24 timmar, därför är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Använd en pincett eller fästingplockare, ta tag i fästingen så nära huden du kan och dra den uppåt så att hela fästingen följer med.

Då bör du söka vård

Om du får en röd ring som växer och närmar sig fem centimeter i diameter bör du kontakta sjukvården.

Sök vård om du känner dig ovanligt trött, har feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler – även om det har gått flera veckor och även om du är osäker på om du ens har blivit biten.

Sök vård akut om du har fått huvudvärk efter ett fästingbett, är stel i nacken, har känselbortfall eller drabbas av ansiktsförlamning.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid borrelia. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Senast uppdaterad:
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin