Ladda ned Ladda ned

Borrelia

Vår och värme lockar inte bara fram glada leenden och den första spirande grönskan utan även fästingar. Små och envisa hänger de där vi också gärna är på ängar och i skogsbryn. Förutom att de kan ge kliande utslag och vara svåra att få bort sprider de olika sjukdomar, som borrelia. På KRY kan du få hjälp vid borrelia.

Borrelia är en bakterieinfektion som orsakas av en bakterie som heter Borrelia burgdorferi. Sjukdomen sprids av fästingar. Men det är inte alla fästingar som bär på bakterien. Det är ungefär 20 % av dem som gör det.

En fästings liv

En fästing kan bli två till tre år gammal och kläcks från ägg. De utvecklas från larv, till nymf och blir sedan vuxna. Fästingar behöver blod för att kunna växa och när de letar efter föda sitter de på strån en bit över marken i väntan på att ett djur eller en människa ska gå förbi. Fästingen griper då tag i det som passerar med sina framben. De är inga stora varelser utan blir vanligtvis mellan tre till fyra millimeter som vuxna. Fästingar är aktiva mellan april till december, då är det också vanligast att få borrelia.

Tiden från det att du blivit biten av en fästing tills du får symptom på borrelia kan variera. Men det handlar ofta om mellan två dagar till en månad, ibland längre. Det är inte heller alla som vet om att de har haft en fästing när de de blir sjuka.

Ett vanligt symptom många – men inte alla – får är ett utslag i form av en röd ring där fästingen suttit. Utslaget beror på en lokal infektion i huden. Fästingbett kan ge flera olika infektioner, där erytema migrans är den vanligaste. Men du kan även ha borrelia utan att få utslag, se nedan.

Du kan också få en liten svullnad eller rodnad där du haft en fästing – utan att det är borrelia. Det handlar då om en normal hudreaktion.

Akrodermatit

Akrodermatit är en hudinflammation som kan uppstå några månader till flera år efter ett fästingbett.
Inflammationen sitter ofta där du blev fästingbiten, vanligen på underbenet eller foten. Ibland kan akrodermatit också ge ont i leder, ben och rygg. Du får blåröda fläckar på huden som växer långsamt. Efter ett tag blir huden tunn och skrynklig. Inflammationen drabbar främst äldre.

Erytema migrans

Erytema migrans är den vanligaste hudinfektionen som du kan få av fästingar. Symptomen kommer en till fyra veckor efter fästingbettet och du ser en lätt rodnad där fästingen suttit. Rodnaden förändras gradvis till att se ut som en ljusröd ring. Ringen växer sedan långsamt i storlek. Är ringen större än fem centimeter i diameter bör du söka vård för att undersöka om det kan vara borrelia.

Lymfocytom

Lymfocytom kan ge besvär redan en kort tid efter fästingbettet. Du får då en blåröd svullnad som ser ut som en kula. Kulorna sitter oftast på en örsnibb eller vid en bröstvårta och är en till fem centimeter stor. Det är främst barn som får den här inflammationen.

Neuroborrelios

Neuroborrelios innebär att du har en infektion i det centrala nervsystemet. Du kan bland annat känna av huvudvärk, smärta och trötthet. Symptomen kommer vanligen en till tre månader efter fästingbett. Barn får oftare neuroborrelios än vuxna.

Det finns inget vaccin mot borrelia. Men du kan minska risken för sjukdomen genom att:

  • bära kläder med långa ärmar och ben när du är ute i skog och mark där fästingar finns
  • ha “fästingkoll” varje kväll för att upptäcka om du eller någon annan har en fästing som som kryper eller sitter fast. Risken för borrelia ökar om fästingen suttit längre än 24 timmar.
  • se till att ha pincett eller annan form av fästingborttagare hemma. Det finns olika typer av redskap för att ta bort fästingar med på bland annat apotek.

Om du har borrelia behandlas du med antibiotika.

Kontakta vården om du har fått en ljusröd ring som är större en fem centimeter i diameter. Men också om du har feber, huvudvärk, känner dig trött och har ont i leder och muskler och vet att du har blivit biten – även om det var för några veckor sedan.

  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept på läkemedel vid behov.
Senast uppdaterad:
26 februari 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare