Ladda ned Ladda ned

Borrelia

Så fort snön har smält och temperaturen stiger vaknar fästingarna till liv. Vår, sommar och höst är de som mest aktiva. Dessa små spindeldjur kan ibland orsaka stor skada och sprida sjukdomar till både människor och djur, bland annat borrelia.

De flesta fästingbett är ofarliga, men upp till var tredje fästing bär på borreliabakterien som ibland också överförs till människor. Då måste fästingen ofta sitta fast i huden minst ett dygn. Det finns även andra fästingburna sjukdomar, som TBE och babesios, men de är mer ovanliga. KRY kan hjälpa dig om du drabbas av borrelia.

Om du blir biten av en fästing kan du få symptom på borrelia redan efter ett par dagar, ofta i form av en rodnad runt bettet. Men det kan även dröja en hel månad eller längre. Du kan drabbas av huvudvärk, trötthet och feber, men också ledvärk och muskelvärk. Därför är det ibland svårt att avgöra om dina besvär beror på just fästingbett.

Du kan ha borrelia även om du inte fått utslag. Omvänt kan du också få en liten svullnad eller en hudrodnad där det har suttit en fästing – utan att du fått borrelia. Ett fästingbett som kliar handlar ibland bara om en normal hudreaktion, som efter vilket bett som helst.

Olika former av borrelia ger olika symptom:

 • Rodnad med ljusröd ring – erytema migrans
  Det här är den vanligaste reaktionen på borrelia. Många får utslag i form av en ljusröd ring där fästingen suttit, som även kan klia och påverka känseln i området. Rodnaden förändras gradvis och växer sig långsamt större. Symptomen kommer ofta en till fyra veckor efter fästingbettet, men ibland redan efter ett par dagar. Den här formen av borrelia drabbar både barn och vuxna.

 • Blåröd knöl – lymfocytom
  Lymfocytom kan ge besvär en kort tid efter fästingbettet. Då uppstår en blåröd svullnad eller knöl som ofta sitter på örsnibben eller bröstvårtan. Inflammationen drabbar främst barn.

 • Infektion i nervsystemet – neuroborrelios
  Neuroborrelios är en infektion i centrala nervsystemet som brukar visa sig några veckor efter ett fästingbett, ibland upp till tre månader senare. Symptomen inkluderar huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Mer ovanligt är känselbortfall och ansiktsförlamning. Infektionen drabbar oftare barn än vuxna.

 • Blåröda hudförändringar – akrodermatit
  Akrodermatit är en ovanlig, kronisk hudinflammation som kan uppstå månader eller år efter ett fästingbett, ofta på underbenet eller foten. Blåröda fläckar växer då långsamt i takt med att huden blir tunn och skrynklig. Andra symptom kan vara värk i leder, ben och rygg. Inflammationen drabbar främst äldre.

Borrelia kan också orsaka inflammation i lederna och påverka hjärtat, men det är ovanligt i Sverige.

Människor och djur blir smittade av borreliabakterien genom fästingbett. Ungefär var tredje fästing bär på bakterien. För att du ska bli smittad krävs i allmänhet att fästingen har bitit sig fast i huden under minst 24 timmar.

Det finns inget vaccin mot borrelia. För att skydda dig mot fästingbett kan du bära kläder med långa ärmar och ben när du är ute i skog och mark – fästingar finns ofta i högt gräs. Ta gärna för vana att gå igenom kroppen varje kväll så att du upptäcker fästingar i tid. Risken för borrelia ökar om fästingen suttit fast längre än 24 timmar, därför är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Använd en pincett eller fästingplockare, ta tag i fästingen så nära huden du kan och dra den uppåt så att hela fästingen följer med.

Får du en röd ring som växer och närmar sig fem centimeter i diameter bör du söka hjälp. Känner du dig ovanligt trött, har feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler ska du också vända dig till sjukvården – även om det gått flera veckor och även om du är osäker på om du ens blivit biten. Om däremot rodnaden är liten eller försvinner av sig själv efter några dagar behöver du inte kontakta sjukvården.

Har du huvudvärk, är stel i nacken, har känselbortfall eller drabbas av ansiktsförlamning
bör du kontakta en akutmottagning.

Våra sjuksköterskor och läkare kan under videosamtal konstatera om du har en hudreaktion som tyder på borrelia. Då kan vi också avgöra om du behöver antibiotika och skicka ett recept. Har du andra symptom, exempelvis huvudvärk, ledvärk eller muskelvärk, gör vi en individuell bedömning och hjälper dig att få rätt vård.

Senast uppdaterad:
29 juli 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin