Ladda ned Ladda ned

Ont i tarmarna

Allmänt

Att ha ont i tarmarna är vanligt och väldigt sällan något man behöver oroa sig över. Upplever du att du har ont från tarmarna och magen? Läs mer om symptom och orsaker här.

Symptom

Ont från tarmarna känns ofta som en dov och ibland huggande smärta som kommer och går under dagen. Den kan variera i grad men är i regel alltid närvarande, om ibland lite mindre påtaglig. Hos vissa håller smärtan sig på ett och samma ställe, hos andra flyttar känslan på sig. Ibland är värken så påtaglig att den ger upphov till en feberkänsla samt yrsel och illamående. Det kan också göra ont när du går på toaletten och uträttar dina behov.

Orsaker

Våra tarmar utsätts för stor press varje dag när vi äter och dricker. Ofta är dessa problem helt och hållet relaterade till din livsstil. Om du dricker mycket kaffe påskyndas tarmarnas utrensande funktion, vilket är anledningen till att många måste gå på toaletten efter en stor kopp kaffe. Om du äter mycket tung och fet mat som är svår att smälta tar tarmarna mycket energi från övriga kroppen. Smärtan kan även bero på allvarligare åkommor som Crohns sjukdom och tarmvred.

Behandling

I de allra flesta fall kan du må mycket bättre genom att anpassa din livsstil och matintag. Kroppen behöver äta regelbundet och röra på sig. För gärna en dagbok över när du får ont i tarmarna, då kan du själv märka vad det beror på. Om din smärta beror på en sjukdom bör du söka vård. Många gånger hjälper mediciner och anpassade matvanor, men i vissa fall kan kirurgi krävas för att du bli frisk.

När du bör söka vård

Om du har gått runt med ont i tarmarna under en längre tid, utan någon uppenbar anledning, bör du söka vård. Har dina problem varat i längre än tre månader räknas de som kroniska och ska tas på allvar. Om du har svårt att behålla näring på grund av diarré är det viktigt att du får den hjälp du behöver. Vissa tarmproblem kan göra att man känner sig svag och trött, vilket kan avhjälpas med rätt hjälp från kunnig personal.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan vi hjälpa dig med rådgivning om du har ont i magen. Om våra läkare bedömer att det krävs en fysisk undersökning för att göra en bedömning kommer vi att hänvisa för en fysisk undersökning, utan att ta betalt.

Ladda ned appen redan idag