Kry-logo
Ladda ned

Barn och familj

Här har vi samlat råd och inspiration för dig som förälder. Allt vi gör är baserat på forskning och medicinskt granskat.

illustration-kvinna-håller-barn-i-famnen
Barn och familj – 18 maj 2022 
Minska risken för att barn tar skada av separationer
En kärleksrelation som tar slut är aldrig okomplicerad – speciellt inte om det finns barn med i bilden. Här går vi igenom hur du kan prata med barnen om stundande skilsmässa och vad du bör tänka på innan och efter separationen.
illustration-blå-gul-barn-oro-ångest
Barn och familj – 27 feb. 2022 
Så kan du prata med barn om krig och oroligheter
Europa befinner sig i ett allvarligt läge – Ukraina har blivit invaderat och oskyldiga människor har drabbats. Media matar oss med bilder och barn kan ha svårt att ta in vad som händer. Här går vi igenom hur du kan prata med barn som känner oro.
photography-child-sitting-down-holding-phone
Barn och familj – 26 okt. 2021 
Så hanterar du ditt barns separationsångest
Varför får barn separationsångest och hur kan du hjälpa ditt barn att övervinna den? Vår psykolog delar med sig av några goda råd.
Barn och familj – 5 okt. 2021 
Prata med unga om sex och samtycke – psykologens tips
När och hur ska vi prata med våra barn och ungdomar om sex? Vår sexolog delar med sig av sina bästa råd.
Barn och familj – 2 juni 2021 
Föräldraguiden – bebisens utveckling månad för månad
Under bebisens första år utvecklas hen i snabbare takt än någon gång senare i livet. Utvecklingen går olika fort i olika perioder och skiljer sig från barn till barn. Nedan kan du läsa en sammanställning om vad du kan förvänta dig – månad för månad.
Barn och familj – 5 apr. 2021 
Behandla vattkoppor hemifrån – råd från barnläkaren
Vattkoppor är en vanlig och mycket smittsam barnsjukdom, men oftast krävs ingen behandling. Vår barnläkare, Tommy Södergren, förklarar hur du kan lindra symptomen och minska klåda, samt när du bör prata med en läkare.
Barn och familj – 2 mars 2021 
Kipp och vännerna hjälper våra små patienter
Hos oss ska inget barn behöva känna sig orolig när de besöker vården. Inför öppningen av vår barnavårdscentral i Sickla samtalade vi med barn för att ta reda på hur vi kunde förbättra deras vårdupplevelse. Därefter föddes Kipp – barnens vårdkompis.
Barn och familj – 21 feb. 2021 
Skärmtid hos barn och unga – barnpsykologen svarar
En följd av pandemin är att tiden framför skärmar har ökat, inte minst hos barn och unga. Men hur påverkar surfplattor och mobiler barn – egentligen? Martin Forster, barnpsykolog på Kry, reder ut hur det ligger till.
Barn och familj – 15 feb. 2021 
7 vinterinfektioner hos barn
De flesta infektioner som drabbar barn är inte allvarliga och försvinner snabbt. Men det är bra att känna igen symptomen – och veta vad du ska göra om de inträffar. Tommy Södergren, barnläkare på Kry, berättar mer.
Barn och familj – 9 feb. 2021 
Har barn sämre immunförsvar än vuxna?
I vabruaritider är det många barn som blir sjuka, och det är lätt hänt att du som förälder känner dig orolig. Här förklarar Tommy Södergren, barnläkare på Kry, hur barns immunförsvar fungerar.
Barn och familj – 20 nov. 2020 09:00
När familjen inte funkar ‒ det här kan du som ung göra
För många barn och ungdomar är skolan en fristad och ett viktigt sammanhang om hemmet inte är den trygga plats det borde vara. Stängda skolor och isolation innebär att värdefulla rutiner går förlorade, vilket riskerar att slå hårt mot de som redan kämpar.
Barn och familj – 19 nov. 2020 
Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd
Sommaren har många fördelar – men med rutiner som kastas omkull och ljusare kvällar kan det bli svårt för barn att somna om nätterna. Här ger vi dig några enkla råd för hur du kan hjälpa till att återställa barnets sovrutiner efter sommarlovet.
Barn och familj – 17 nov. 2020 
Föräldraguiden – vård för små barn
Vilken tid skulle vi till BVC? Och när är det dags för nästa vaccin? Frågorna kan vara många när du precis fått barn – och det är mycket att hålla reda på. Här går vi igenom sådant som är bra att veta när det kommer till vård för små barn.
Barn och familj – 12 nov. 2020 
Föräldraguiden – hur mår en förälder första tiden?
Att komma hem med ett nyfött barn är inte bara en dans på rosor. Du känner förmodligen en obeskrivlig lycka – och är säkert ganska oroad och förvirrad. Hur mår egentligen en förälder den första tiden?
Barn och familj – 22 sep. 2020 
5 vanliga utslag hos barn – symptom, orsak och behandling
Det är helt naturligt att bli orolig om ditt barn får utslag på kroppen – men den goda nyheten är att de flesta är ofarliga och kan behandlas hemma. Här går vi igenom några vanliga utslag, vad du själv kan göra och när du bör kontakta vården.
Barn och familj – 10 juli 2020 
Alternativ till amning – för dig som inte kan eller vill
Amning är det vanligaste sättet att ge en nyfödd bebis all näring den behöver. Men det är många som väljer att inte amma av olika anledningar. Nedan berättar vi mer om alternativ till amning – för dig som inte kan eller vill.
illustration-bröst-barn-som-ammar
Barn och familj – 10 juli 2020 
Vad du kan förvänta dig om du vill amma
Alla är olika och ingen amning är den andra lik – för vissa går det lätt, medan andra behöver mer tid och tålamod. Kom ihåg att du har rätt att må bra medan du ammar. Här går vi igenom vad du kan förvänta dig om du bestämmer dig för att amma.
Barn och familj – 12 feb. 2020 
Barnpsykologen svarar på frågor
KRYs Martin Forster är legitimerad psykolog samt forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han är även författare till flera populära böcker om barnuppfostran och medverkar ofta i alltifrån TV och radio till poddar för att dela med sig av sin forskning. Forster har tidigare medverkat i podden Rulla Vagn i avsnittet 4 byggstenar till en bra relation med ditt barn. Nu är han aktuell i samma podd igen, men belyser nya teman. Denna gång svarar Forster på frågor om trots hos barn, syskonbråk och vad som är viktigt att tänka på vid en separation med barn inblandade. Du kan lyssna direkt i spelaren nedan:
Barn och familj – 4 dec. 2019 
7 effektiva tips för konflikthantering
Många av oss tillbringar majoriteten av vår vakna tid på arbetsplatsen, tillsammans med kollegor.