BARN OCH FAMILJ

Har barn sämre immunförsvar än vuxna?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
I vabruaritider är det många barn som blir sjuka, och det är lätt hänt att du som förälder känner dig orolig. Här förklarar Tommy Södergren, barnläkare på Kry, hur barns immunförsvar fungerar.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Barns immunförsvar är inte fullt utvecklat förrän de är ungefär åtta år. Tills dess kan det kännas som att barn får hosta eller blir förkylda av minsta lilla. Barn mellan 6 och 18 månader är särskilt utsatta för infektioner eftersom de skyddande antikroppar de ärver från sin mamma avtar, och de har ännu inte utvecklat sina egna antikroppar.

Före två års ålder får barn i genomsnitt 8–10 förkylningar per år. Det betyder inte att immunförsvaret är svagt – det innebär bara att barn för första gången kommer i kontakt med ett förkylningsvirus.

Eftersom barn drabbas av så många nya infektioner är deras immunförsvar ständigt i beredskap – något som kan förklara varför barn mer sällan blir sjuka i covid-19. Forskare tror att barns immunförsvar kan identifiera och förstöra coronaviruset innan infektionen har fått fäste i kroppen.

För att ditt barn ska må så bra som möjligt under vabruari är det viktigt med sömn, motion och hygien.

  • Sömn

Sömn, vila och återhämtning hör ihop med välmående. Om vi sover bra minskar inflammationsrisken och sömn ger även kroppen tid att reparera eventuella skadade celler.

När vi är sjuka arbetar vårt immunförsvar hårt för att göra oss friska igen – därför är vila så viktigt när barn inte känner sig friska. Läs mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn.

  • Motion

Det är viktigt för barn att vara aktiva och att spendera tid ute i friska luften – dessutom kan lekfulla aktiviteter göra det lättare för barn att varva ned på kvällen.

Vintern är högsäsong för förkylningar eftersom vi tillbringar mer tid inomhus, där infektioner lättare sprids. Genom att spendera mer tid utomhus kan vi minska smittspridningen av olika virus samtidigt som barn får leka och ha roligt.

  • Hygien

Se till att barnen tvättar händerna med tvål och vatten varje gång de använder toaletten och innan de äter. Här kan du läsa om hur du gör handtvättning roligare för barn.

Om någon i familjen uppvisar förkylningssymptom bör den som har symptom isolera sig och testa sig för covid-19 så fort som möjligt. Övriga familjemedlemmar bör vara extra uppmärksamma på om de själva får symptom. Det är att föredra att hela familjen stannar hemma i minst sju dagar tills provsvaret har kommit.

Sist men inte minst – det är helt normalt att barn blir mer sjuka än vuxna. Men om ditt barn får ett försämrat allmäntillstånd, har svårt att andas eller har feber som inte går över efter 4–5 dagar bör du kontakta vården.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om ditt barn är sjukt. Behöver du ett sjukintyg för vård av barn upp till 12 år kan vi hjälpa dig med det digitalt. Våra legitimerade läkare, psykologer och sjuksköterskor hjälper dig dygnet runt i appen eller på våra vårdcentraler runt om i landet.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.