BARN OCH FAMILJ

Föräldraguiden – vård för små barn

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Vilken tid skulle vi till BVC? Och när är det dags för nästa vaccin? Frågorna kan vara många när du precis fått barn – och det är mycket att hålla reda på. Här går vi igenom sådant som är bra att veta när det kommer till vård för små barn.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Undersökningar och besök hos BVC

Att besöka BVC, som står för barnavårdscentralen, regelbundet brukar inbringa trygghet – både för förälder och barn. På BVC har du chans att ställa frågor till barnmorskan. Det kan gälla allt från sömn till barnsjukdomar. Tänk på att du inte bara måste utgå från barnet, utan du kan även ställa frågor om föräldrarollen.

I början väljer många att besöka BVC ungefär en gång i veckan, men vissa vill komma mer sällan vilket är helt okej. På BVC mäter och väger man barnet för att se att hen följer utvecklingskurvan. Om bebisen inte följer kurvan kan man bli rekommenderad att komma oftare.

När barnet är mellan en till två månader träffar man en läkare för första gången. Då tittar läkaren på barnets hjärta, lungor, höfter, reflexer och generella utveckling. Därefter kallas man till läkarundersökningar när barnet är 18 månader, omkring tre år, fyra år och fem år.

Vanliga spädbarnssjukdomar

Spädbarnskolik När friska spädbarn skriker otröstligt i flera timmar och flera gånger i veckan – utan någon tydlig förklaring – brukar det röra sig om kolik. Det finns ingen självklar orsak till spädbarnskolik och därför behöver du ofta pröva dig fram för att försöka hitta en lösning. Besvären brukar försvinna av sig själva efter tre månaders ålder. Prata med BVC om du känner dig osäker.

RS-virus RS-virus, även kallat RSV, kan infektera både de övre och nedre luftvägarna och barn som är yngre än ett år är särskilt sårbara. Symptomen liknar ofta en förkylning med bland annat snuva och hosta. Feber och pipande andningsljud är också vanligt. För att minska risken för smitta, tänk på att alltid tvätta händerna noga och undvika folksamlingar. En lindrig infektion läker av sig själv inom ett par veckor. Sök vård om andningen hos ditt barn är påverkad, eller om hen har fått en luftvägsinfektion med feber som inte gått över på ett par dagar.

Feber Barn får lättare feber än vuxna, men det behöver inte alltid betyda att de mår dåligt för övrigt. Var uppmärksam på allmäntillståndet och om barnet har andra symptom. Feber beror ofta på tillfälliga virusinfektioner. Temperaturen brukar normaliseras inom några dagar utan behandling. Vid hög feber och feber utan tydlig förklaring bör du söka vård. Kom ihåg att alltid prata med sjukvården om kroppstemperaturen är över 38 grader hos en bebis eller ett spädbarn.

Gulsot Att nyfödda barn får gulsot är vanligt. Ofta upptäcks gulsot ungefär två till tre dagar efter förlossningen, men ibland kan det komma några veckor senare. Typiska symptom är att huden och ögonvitorna blir gula. Gulsot går ofta över av sig själv, men vissa barn kan behöva behandling. Vänd dig till BVC om barnet blir gult efter flera veckor hemma.

Magont När barn har ont i magen kan det finnas många förklaringar. Magen är känslig och magsmärtor kan ofta kopplas till mat, stress eller andra vardagliga faktorer. Det kan även röra sig om magsjuka, matförgiftning eller olika infektioner. Besvären går ofta över utan behandling, men ibland krävs läkemedel eller läkarvård. Kontakta sjukvården om ditt barn har haft kraftig diarré eller kräkts i mer än 48 timmar. Det gäller även om ditt barn har ont i magen ofta eller har magsmärtor som inte ger med sig.

Blöjeksem Blöjeksem är vanligt och drabbar ungefär en av tre bebisar någon gång. Vanliga symptom är att huden börjar klia oerhört mycket där det ofta finns torra, röda, fjällande och knottriga utslag. Det viktigaste är att lufta huden så att den hålls torr och byta blöja ofta. Smörj in huden med mjukgörande krämer som finns receptfritt på apoteket. Sök vård om ditt barn har eksem som kliar mycket och det inte har blivit bättre efter behandling med mjukgörande kräm i två veckor, eller om eksemet har blivit infekterat eller sprider sig.

Vaccin för barn

Alla barn i Sverige erbjuds ett vaccinationsprogram mot tolv sjukdomar. De vaccinationer som erbjuds skyddar ditt barn mot sjukdomar som kan vara livshotande eller ge allvarliga skador. Du som vårdnadshavare väljer själv om du vill vaccinera ditt barn. Vaccinationerna är avgiftsfria och alltid noggrant kontrollerade och testade.

Barn erbjuds vaccination vid flera tillfällen och det första erbjuds när barnet är sex veckor. Du får en kallelse när det är dags för vaccination. Följande vaccinationer tas på BVC när barnet är mellan 0–5 år:

 • difteri
 • kikhosta
 • stelkramp
 • polio
 • haemophilus influenzae typ b (Hib)
 • pneumokocker
 • mässling
 • påssjuka
 • röda hund
 • rotavirus
 • hepatit B
 • HPV (tas i årskurs 5).

Barn kan ges andra vacciner än de som ingår i barnvaccinationsprogrammet. På föräldrarnas begäran kan dessa ges vid till exempel resa eller av särskilda medicinska skäl.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du har frågor som rör ditt barn eller föräldrarollen. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på hur du mår och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter få hjälp eller bli remitterad till vidare vård vid behov. Vi har även legitimerade psykologer som erbjuder råd till barn och unga samt till dig som förälder.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.