ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Varför är jag alltid trött?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
illustration-blå-rosa-människa-framåtlutad-med-mekaniskt-vred-på-ryggen
Många känner sig trötta i perioder, men när är tröttheten en grund för oro? Céline Guyomar, läkare på Kry, förklarar vad tröttheten kan bero på.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Känner du dig ofta trött under dagen? Du är inte ensam – trötthetskänslor är väldigt vanliga. Forskning visar att hela 45 procent av oss upplever trötthet. Eftersom trötthet kan ha många olika orsaker kan det vara svårt att avgöra varför energinivån minskar.

Vad är skillnaden mellan trötthet och fatigue (extrem trötthet)?

Trötthet är något alla upplever och som vi normalt återhämtar oss från genom sömn och vila. Det finns ingen enhetlig definition av fatigue, men forskare anser att den här typen av extrem trötthet har många olika dimensioner – bland annat fysiska, kognitiva, psykiska, motivationsrelaterade och känslomässiga. Fatigue definieras ibland som en typ av trötthet som inte går att vila bort.

Varför är jag alltid trött?

Trots att det är så vanligt vet vi fortfarande väldigt lite om trötthet. Det finns många naturliga och uppenbara livsstilsrelaterade orsaker till trötthet, bland annat följande:

  • Du jobbar för mycket.
  • Du har problem hemma eller på jobbet.
  • Du sover för lite.
  • Du har varit med om jobbiga eller traumatiska upplevelser.
  • Du dricker för mycket alkohol.
  • Du dricker stora mängder koffein.
  • Du äter receptbelagda läkemedel, till exempel antidepressiva eller sömntabletter.
  • Du har precis fått barn.

Trötthet kan också bero på för mycket skärmtid, vilket kan göra det svårare att somna på kvällen. Även sjukdomar som förkylningar, covid-19, lunginflammation eller urinvägsinfektion kan göra dig trött.

Varför är vi tröttare på vintern?

Många av oss upplever att vi är tröttare under vintern än andra delar av året.
– Vintertröttheten hänger samman med de kortare dagarna och det faktum att kroppen utsätts för större påfrestningar i form av lägre temperaturer och fler infektioner, förklarar Celiné och fortsätter:
– Många behöver sova cirka en timme mer varje natt under vintern för att känna sig utvilade när de vaknar.

Finns det andra orsaker till trötthet?

Ibland kan trötthet och fatigue vara symptom på underliggande medicinska problem eller sjukdomar. Till exempel kroniska infektioner, endokrina sjukdomar (hormonsjukdomar), autoimmuna sjukdomar och sömnrelaterade besvär. Några exempel:

1. Depression, utmattningssyndrom eller andra psykologiska orsaker

Ungefär 1 av 5 patienter som söker vård på grund av trötthet lider av depression och nedstämdhet. Enligt en studie upplever över 90 procent av alla som drabbas av depression extrem trötthet. Utmattningssyndrom finns inte som diagnos i något annat land än Sverige.

Ihållande trötthet har ofta psykologiska orsaker.
– Den här typen av trötthet är mest märkbar på morgonen och hör ofta ihop med andra symptom som sömnproblem och bristande motivation, säger Céline.

– Ibland kan det finnas kopplade sjukdomstillstånd vid utmattningssyndrom, exempelvis depression, ångest, bipolär sjukdom eller anorexi.

Ihållande trötthet och bristande ork är några av de vanligaste symptomen på utmattningssyndrom. Utmattningssyndrom är ett tecken på långvarig belastning, exempelvis arbetsrelaterad stress eller för hög belastning privat.

Den som fått utmattningssyndrom beskriver ofta koncentrations- och minnessvårigheter och nedsatt förmåga att hantera vardagliga situationer, situationer som för andra inte utgör någon svårighet.

Personer med utmattningssyndrom har ofta ett stort behov av att vila och sova, men känner sig ofta trötta trots vila.

2. Järnbrist (anemi)

Trötthet kan också bero på järnbrist.
– Kroppen behöver järn för att producera hemoglobin, ett protein i de röda blodkropparna som transporterar runt syre i kroppen, förklarar Céline.

– När cellerna inte får tillräckligt med syre på grund av järnbrist kan vi känna oss trötta. Tröttheten kan vara mer eller mindre intensiv beroende på hur stor järnbristen är. Det här är en väldigt vanlig orsak till att vi känner oss trötta.

Järnbrist kan bero på flera olika saker, bland annat att du får i dig för lite järn genom maten, medicinska besvär som magsår eller Crohns sjukdom eller kraftiga menstruationsblödningar, graviditet eller förlossning.

3. Hypotyreos

Om du känner dig konstant utmattad i kombination med andra symptom som viktuppgång, koncentrationssvårigheter, muskelsmärta, håravfall, oregelbunden menstruation eller minskad sexlust kan du ha en underaktiv sköldkörtel, så kallad hypotyreos.

– Vid hypotyreos producerar sköldkörteln inte tillräckligt med hormon, vilket innebär att organens funktion saktar ner, förklarar Céline. Kroppens huvudfunktioner går på lågvarv och du känner dig trött hela tiden.

En läkare kan testa din sköldkörtelfunktion med hjälp av ett blodprov. Vid ett sådant test mäts halten av tyreoideastimulerande hormon (TSH) och tyroxin (T4) i blodet. Höga halter av TSH och låga halter av T4 kan vara tecken på underaktiv sköldkörtel.

4. Sömnapné

Sömnapné är andningsuppehåll medan du sover, förklarar Céline. Andningsuppehållen är inte farliga i sig, men kan försämra sömnkvaliteten och därmed leda till trötthet.

– Personer som lider av sömnapné kan somna under dagen och drabbas av huvudvärk och koncentrationssvårigheter, säger hon. På lång sikt kan måttlig till allvarlig sömnapné även leda till högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

5. Glutenintolerans

Celiaki är en autoimmun sjukdom som drabbar cirka 1 procent av världens befolkning och innebär att immunförsvaret aktiveras när du äter gluten. Trötthet är ett vanligt symptom vid glutenintolerans, även om andra symptom som uppblåst mage, ont i magen och diarré ofta är mer uppenbara.

6. Kroniskt trötthetssyndrom

Om du regelbundet, under sex månader eller mer, har känt dig väldigt trött kan du ha drabbats av kroniskt trötthetssyndrom, även kallat myalgisk encefalomyelit (ME). Vanligtvis dyker symptomen upp väldigt plötsligt, ofta efter en virusinfektion.

ME ger en uttalad brist på både fysisk och mental energi/ork. Den som har ME behöver ofta vila stora delar av dygnet och har svårt att återhämta sig efter alla vardagliga situationer.

– Den som lider av kroniskt trötthetssyndrom har ofta även ont i lederna, huvudvärk, sömnsvårigheter, koncentrations- och minnessvårigheter, säger Céline. Tillståndet drabbar endast 0,2–0,4 procent av befolkningen, men det är tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män.

– En av svårigheterna för patienter med kroniskt trötthetssyndrom är att avsaknaden av en tydlig medicinsk orsak kan göra det svårt för andra att förstå vad de går igenom. Symptomen kan medföra allvarliga funktionsnedsättningar och stort lidande för den som har ME, men också för närmaste omgivningen.

7. Covid-19

– Många som har haft covid-19 eller andra liknande virussjukdomar är väldigt trötta efteråt, säger Céline. Det kallas ibland postviralt trötthetssyndrom och kan hålla i sig mellan en vecka och fyra månader.

– Om tröttheten håller i sig längre än några månader kan en läkare göra en noggrannare utredning för att utesluta andra orsaker, till exempel långtidscovid.

Bör jag äta vitaminer för att minska tröttheten?

– Vitaminer och mineraler som magnesium och aminosyror är bra om ett blodprov visar att du har brist på dessa ämnen, säger Céline. Du bör dock bara äta dem under en kortare period.

Rådgör alltid med en läkare innan du börjar äta kosttillskott för att minska tröttheten.

Vad kan jag göra för att känna mig mindre trött?

Om du vill få mer energi och känna dig piggare rekommenderar Céline följande:

  • Prioritera sömnen (både kvantitet och kvalitet) genom att undvika alkohol och stimuli som tobak och koffein på kvällen.
  • Skapa rutiner som hjälper dig att slappna av och somna.
  • Ät en välbalanserad, hälsosam kost och hoppa inte över måltider.
  • Hitta tid för regelbunden fysisk aktivitet, men undvik högintensiv träning nära inpå läggdags.
  • Försök att hinna med en stunds avslappning varje dag – testa dig fram och hitta en avslappningsrutin som fungerar för dig.
  • Ta en kort tupplur – testa att vila i 20 minuter efter en måltid.

När ska jag söka vård för min trötthet?

Sök vård om du:

  • upplever att du alltid är trött
  • sover hela tiden utan att bli utvilad
  • inte orkar med din vardag
  • har varit trött i flera veckor i kombination med sjukdomskänsla, viktnedgång och förlorad aptit.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp med trötthet. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och den information som framkommit under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt, hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.