Ladda ned Ladda ned

Lunginflammation

En lunginflammation börjar ofta med en förkylning. Men när du är förkyld blir du ofta bättre efter några dagar. Har du fått en lunginflammation mår du istället sämre och det kan göra ont i bröstet. Läs mer om lunginflammation här.

Du kan få lunginflammation efter det att du blivit frisk från en övre luftvägsinflammation, som förkylning. Men du kan också få lunginflammation trots att du är helt frisk och inte har varit sjuk nyligen. Vid lunginflammation kan du få symptom som:

 • andningssvårigheter
 • bröstsmärtor när du andas djupt
 • feber
 • sjukdomskänsla
 • hosta
 • trötthet.

Du kan också må illa med diarré och kräkningar.

Lunginflammation hos barn

När barn, yngre än 7 år, får lunginflammation kan de – förutom de symptom som vuxna får – också :

 • snabbt få hög feber
 • andas snabbt med samtidig svag hosta
 • andas väsande
 • bli väldigt hängigt
 • må illa och ha ont i magen.

Lunginflammation beror på att lungvävnaden har blivit inflammerad. Inflammationen kan orsakas av både virus och bakterier. Den vanligaste bakteriella orsaken är pneumokocker.

Lungvävnad

Luftstrupen gör att luft kan passera till och från lungorna. I slutet av luftstrupen finns luftrör som kallas bronker. Det går en bronk till varje lunga och bronkerna delar i sin tur upp sig i många små luftrör som förgrenar sig. I slutet av de minsta förgreningarna finns lungblåsor, alveoler. I alveolerna sker gasutbytet, det vill säga det byte där blodet hämtar syre från inandningsluften och avger koldioxid till utandningsluften. Tillsammans kallas bronkerna och lungblåsorna för lungvävnad.

Tycker du att det är jobbigt att andas kan du sitta upp istället för att ligga ner eftersom lungorna fungerar bättre då.

Vid hög feber kan receptfria febernedsättande läkemedel lindra.

Drick mycket vätska när du har feber och hosta. Vätskan förhindrar att du blir uttorkad och tunnar samtidigt ut slemmet så att det blir lättare att hosta upp. Vid feber kan febernedsättande läkemedel, som finns på apotek, lindra.

Det är också viktigt att undvika fysisk ansträngning.

Beror lunginflammationen på bakterier behandlas den med antibiotika efter läkares ordination. Är det virus som orsakar lunginflammationen får inflammationen läka ut själv.

Om du har hosta med feber och andningsbesvär eller känner dig påverkad bör du söka vård direkt. Sök vård akut om du tror att ditt barn har fått lunginflammation.

KRY kan inte hjälpa till vid lunginflammation. Vänd dig till din ordinarie vårdgivare.

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
21 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin