Ladda ned Ladda ned

Tredagarsfeber

Allmänt

Tredagarsfeber drabbar barn i åldrarna 6 månader till 2 år. Tredagarsfeber är en relativt vanlig och ofarlig virussjukdom. Om du vill rådfråga om ditt barns symtom, kan du kontakta en läkare på KRY.

Symtom

Tredagarsfeber är som namnet anger feber som varar i tre dagar. Efter de tre dagarna, kan utslag uppstå på barnets kropp. Utslagen finns oftast på rygg och mage. För vissa försvinner utslagen efter några timmar medan det för andra kan ta några dagar. Vissa barn kan också drabbas av hosta och förkylning. Sjukdomen är mycket smittsam och smittar genom direktkontakt eller genom luften. Tiden innan sjukdomen bryter ut, från att man är smittad, är mellan 5 och 15 dagar. Ett barn som har feber bör vara hemma i lugn och ro.

Orsaker

Tredagarsfeber orsakas av ett herpesvirus. Viruset tillhör samma grupp som de som ger munsår och infektioner i underlivet, men det är inte samma sort. Det är en vanlig sjukdom som de flesta barn mellan 6 månader och 2 år någon gång får, oftast bara en gång. Tredagarsfeber är en mycket smittsam sjukdom som smittar både innan och efter barnet har feber. Sjukdomen överförs genom direktkontakt eller genom luftöverföring.

Behandling

Man behöver inte behandla tredagarsfeber eftersom sjukdomen går över efter några dagar. Dock kan man göra det mer bekvämt för barnet under tiden som hen är sjuk. Låt barnet återhämta sig i en miljö som erbjuder lugn och ro. Ge barnet mycket att dricka, så att hen inte blir uttorkad. Om barnet inte har någon aptit, ge sådant som barnet tycker om att äta, till exempel något kallt som glass eller frysta bär. Se till att du anpassar kläder och sängkläder efter barnets temperatur.

När du bör söka vård

Tredagarsfeber är oftast en ofarlig virussjukdom som går över efter några dagar men det finns vissa situationer då man bör söka vård. Om ditt barn är 3 månader eller yngre och har feber som är 38 grader eller över, bör barnet genomföra en fysisk undersökning. Om barnet är mellan 3 och 6 månader och har över 39 grader, bör man göra detsamma. Oavsett ålder ska vård sökas om barnet har feber som är 41 grader, är okontaktbar, inte vill äta eller dricka eller har en stel nacke.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Om du vill ha rådgivning kring barnets symtom kan vi på KRY hjälpa till. Om vi anser att fysisk undersökning krävs hänvisar vi till fysisk undersökning, utan kostnad.

Ladda ned appen redan idag