Ladda ned Ladda ned

Svårt att sova

Allmänt

Att ha svårt att sova börjar blir lite av en folksjukdom i landet. I ett liv med ganska mycket stress är det ofta sömnen som blir lidande först. Man bör dock aldrig kompromissa med sitt sömnbehov.

Symptom

Många har svårt att sova någon gång under sin livstid. Man räknar med att omkring en tredjedel av befolkningen lider av sömnproblem. Ungefär var tionde person får svårare sömnbesvär. Symptom på sömnsvårigheter kan vara dålig koncentration, lättretlighet, ångest och depression. Det är lätt att hamna i en ond cirkel, där vetskapen om att man har svårt att somna leder till ännu större svårigheter att slappna av och få en ordentlig sömn. Sömnen behövs för att kropp och själ ska kunna återhämta sig. För både hjärnan och kroppen är en bra sömn fundamental.

Orsaker

Det kan finnas många orsaker till att man har svårt att sova. En vanlig orsak är snarkning. Snarkning kan störa nattsömnen både för den som snarkar och den som sover i samma rum. Alkohol och nikotin kan också bidra till sämre sömn. Att dricka alkohol för att slappna av kan alltså få direkt motsatt effekt på livssituationen. Ofta har sömnproblemet ett tydligt samband med stress. Man är ofta uppe i varv och har svårt att slappna av.

Behandling

Ibland kan man få medicin mot sina sömnsvårigheter. Denna lösning är dock alltid kortvarig. Det är inte en lösning på längre sikt. Hur man reagerar på sömnmedel är individuellt och genom läkarkontakt kan du få rätt hjälp för just din typ av sömnbesvär. Vissa läkemedel gör att man somnar fort, andra att man sover djupt under en längre tid - i bästa fall hela natten. Att motionera regelbundet kan också hjälpa när man har svårt att sova. Fysisk träning hjälper vid både fysisk och psykisk stress.

När du bör söka vård

Om du under en längre period har svårt att sova kan det vara lämpligt att söka vård. Det kan vara svårt att komma ur den negativa spiralen på egen hand. Rådgivning eller medicinering kan då behövas. Om besvären bara är tillfälliga kan det räcka att se över de mest uppenbara anledningarna till besväret, och prova om sömnen blir bättre. Vid jobbiga livssituationer, där man vet om att anledningen till sömnsvårigheterna kommer att fortgå ett tag, kan du också söka vård.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Våra läkare kan ge dig rådgivning vid sömnsvårigheter. Vid behov kan du också få hjälp med recept eller remiss till vidare vård. Det finns också möjlihet att få behandling via våra psykologer. Notera att KRY skriver inte ut narkotikaklassade läkemedel.