ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Så kan du vara ett stöd för någon som har det svårt

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Jesper Enander, Chefspsykolog
Det är naturligt att känna ett ökat behov av närhet och gemenskap i tider då mycket är osäkert. Restriktionerna om social distansering som just nu råder komplicerar umgänge, men det finns ändå sätt att vara tillgängliga för varandra.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Det är mer viktigt än någonsin att värna relationer och hålla kontakten med nära och kära, särskilt de som just nu upplever stora motgångar. I vanliga fall hade det varit rimligt att erbjuda närhet och fysiskt stöd till någon som har det svårt. Men det är något som rådande omständigheter kan sätta stopp för.

Fysisk kontakt har en lugnande inverkan. Vid beröring frisätts hormoner som lindrar smärta och motverkar nedstämdhet.

‒ Kramar hjälper oss att må bra, och att vara nära de vi tycker om är generellt något vi längtar efter, särskilt när vi har det kämpigt, säger KRYs chefspsykolog Jesper Enander.

Han fortsätter:

– Situationen som vi alla befinner oss i just nu, gör att vi kan behöva hitta andra sätt att erbjuda närhet och visa omtanke för varandra.

Var tillgänglig och stöttande

Det kan vara svårt att veta hur du bäst är ett stöd för någon som lider eller är i sorg. Men faktum är att det finns varken rätt eller fel när det kommer till den typen av uppgift. Viktigast är att du visar omsorg och gör dig tillgänglig.

– Ta kontakt, även om du inte vet vad du ska säga. Låt ditt fokus vara hos personen i fråga och inte på dig själv. Lyssna och bekräfta utan att ge varken råd eller lösningar som inte efterfrågas. Det är empati i praktiken, säger Jesper.

Du bör inte ta det personligt om personen avfärdar dina försök till kontakt. Alla människor hanterar och bearbetar motgångar på olika sätt.

– Det är inte ovanligt att människor som har det svårt vill bli lämnade ifred, vilket givetvis behöver respekteras, säger Jesper, men tillägger:

– Våga fråga hur du bäst kan vara till hjälp för personen. Är det middagssällskap via video, dagliga telefonsamtal, eller något annat som skulle kunna bidra?

Kom också ihåg att värna dig själv

För att kunna vara ett bra stöd för någon annan, behöver du också ta hand om dig själv. Genom att lyssna till och tillgodose dina egna behov, kan du vara till hjälp för andra på ett sätt som är mer hållbart.

Gör det du kan och inte mer än du faktiskt har ork till. Acceptera att dina möjligheter att stötta och hjälpa är begränsade, oavsett hur mycket du bryr dig om personen. En medkännande vän är ovärderligt, men ersätter inte professionellt stöd.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.