Gravid vecka 5

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

I den här veckan brukar halterna av hormonet hCG vara tillräckligt höga för att kunna ge utslag på ett graviditetstest.

Barnets utveckling

Nu har alla nödvändiga celler etablerats hos embryot. Embryots kropp har börjat få tendenser till armar, bål och huvud. Embryot har också utvecklat gälgångar och gälfickor, som sedan kommer att utvecklas till käke och struphuvud. Redan nu finns anlaget till 10 tänder. Fram tills nu har ryggmärgen legad blottad men den stängs i denna vecka.

Än så länge får embryot allt som det behöver av gulkroppen. Moderkakan och den blivande navelsträngen börjar växa fram. Moderkakan kallas också för placentan.

Graviditetssymptom

Förmodligen känner du ingenting än. Vissa kan känna spänningar i brösten eller ett lätt illamående redan nu. Kanske har du försökt att bli gravid länge och väntar otåligt på att få ta ett graviditetstest.

Egenvård

Tänk på att inte dricka alkohol, röka eller snusa om du kan vara gravid. Det är bra om du kan försöka röra på dig på ett sätt som passar dig.

Dags att börja tänka på

Har du fått ett positivt graviditetstest? Då börjar det bli dags att välja vilken mödravårdscentral (MVC) som du vill gå till. MVC är samma sak som barnmorskemottagning, som brukar förkortas BMM. Du behöver inte betala någonting för att gå till MVC. Det är frivilligt att gå till MVC men de allra flesta tycker att besöken är värdefulla att gå på.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 6Gravid vecka 7