Skjuta upp mens

Fråga: Jag ska iväg och resa och vill gärna slippa mens på semestern. Går det att skjuta upp mensen?

Läkarens svar:

Det kan gå att förskjuta din mens. Det finns två sätt att göra det på: antingen kan du hoppa över mensen helt med kombinerade p-piller som du redan tar regelbundet eller så kan du skjuta upp mensen med en kortare behandling.

Med en tillfällig behandling kan du flytta fram mensen genom att förlänga din menstruationscykel. Det gör du genom att ta en hög dos av gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Detta hormon finns även naturligt i kroppen i form av gulkroppshormon. Du påbörjar behandlingen ungefär 3 dagar till 1 vecka innan du ska få din mens beroende på vilket läkemedel du tar. Du kan alltså inte stoppa mensen när du redan har fått den.

Behandlingen hindrar slemhinnan i livmodern från att blöda och kan tas i maximalt 14 dagar. Under behandlingen kan det vara vanligt med bröstspänningar och PMS-liknande besvär. Efter att du har avslutat behandlingen kan det dröja ungefär 2 till 3 dagar innan du får din mens igen.

Det är viktigt att tänka på att denna korta behandling inte fungerar som ett skydd mot graviditet. Du kan heller inte ta detta läkemedel om du redan har ett hormonellt preventivmedel såsom minipiller, hormonspiral, plåster eller p-stav.

Du kan stoppa mensen om du redan har behandling med kombinerade p-piller. Det finns många olika varianter av detta och många finns både med och utan sockerpiller. Om du har en karta med 21 tabletter så kan du bara fortsätta på nästa karta utan uppehåll för att hoppa över din mens. Har du en karta med fler tabletter så hoppar du över sockerpillren och börjar direkt på nästa karta istället.

Exempel på andra viktiga saker att tänka på och som kan avgöra om du kan få behandling med hormonella läkemedel kan vara:

  • Oregelbundna menstruationer eller onormala blödningar
  • pågående graviditet
  • bmi > 30
  • ålder >35 år
  • behandling med andra läkemedel
  • ärftlighet för eller genomgången stroke eller blodpropp, känd leversjukdom, migrän med aura, cancersjukdom eller högt blodtryck.

Så kan Kry hjälpa till

Om du är över 16 år kan du vända dig till oss på Kry för att få hjälp att skjuta upp din mens. En läkare gör en individuell bedömning utifrån det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som önskar hjälp så behöver barnet närvara under vårdmötet.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Golnaz Hashemi, legitimerad läkare