Kry-logo
Ont i mellangärdet

Ont i mellangärdet

Har du ont i mellangärdet? Detta är en frekvent och vanlig åkomma som sällan beror på en allvarligare sjukdom. Läs mer och ta reda på vanliga symptom och rekommendationer.

Symptom

Det finns ett flertal symptom som kan uppstå vid ont i mellangärdet. Åkomman är relativt vanlig och du kan exempelvis känna smärta och obehagskänsla i magtrakten och en påtaglig halsbränna. Många kan uppleva dessa symptom efter en stressig tid i livet och det är först när du varvar ned som smärtan gör sig påmind. De flesta med besvär i detta specifika område talar om sura uppstötningar, illamående och en orolig mage. Om du titt som tätt upplever besvär kan du behöva se över ditt levnadssätt.

Orsaker

En av de vanligaste orsakerna till att ont i mellangärdet uppstår beror på påtaglig stress i det dagliga livet. För att undvika besvär och obehag kan du förebygga att symptom uppstår genom att testa olika avslappningstekniker som minskar stress. Testa exempelvis yoga, meditation eller liknande. Det är även viktigt att införa regelbundna rutiner i ditt vardagsliv. Värk i mellangärdet kan bero på olika faktorer, allt ifrån stress och magkatarr till matstrupeinflammation eller magsår.

Behandling

Om du upplever att du har ont i mellangärdet så bör du först och främst fastslå orsaken till dina besvär. Har du magkatarr eller magsår kommer du behöva en annan slags behandling än om du exempelvis har matstrupeinflammation. Vet du med dig att du har ett väldigt hektiskt liv och att du lever i en stressig miljö? Ta då tid att varva ned och slappna av ordentligt. Många som upplevt obehag i mellangärdet har förbättrat sina symptom genom att utesluta viss mat, kaffe, alkohol och tobak. Man kan även prova receptfria läkemedel om man har besvär med halsbränna.

När du bör söka vård

Har du återkommande besvär med en obehaglig känsla och ont i mellangärdet? Om du sett över våra rekommendationer och förebyggande åtgärder, men ändå upplever obehag och smärta i mellangärdet, bör du uppsöka vård för att fastställa orsaken till dina besvär. Ditt obehag kan bero på en rad olika saker som exempelvis magkatarr eller magsår. Har du upprepad smärta och värk är det extremt viktigt att du söker vård för att få rätt behandling.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Halsbränna
Illamående och kräkningar
Stress