Ladda ned Ladda ned

Ont i mellangärdet

Allmänt

Har du ont i mellangärdet? Detta är en frekvent och vanlig åkomma som sällan beror på en allvarligare sjukdom. Läs mer och ta reda på vanliga symtom och rekommendationer från oss på Kry.se

Symtom

Det finns ett flertal symtom som kan uppstå vid ont i mellangärdet. Åkomman är relativt vanlig och du kan exempelvis känna smärta och obehagskänsla i magtrakten och en påtaglig halsbränna. Många kan uppleva dessa symtom efter en stressig tid i livet och det är först när du varvar ned som smärtan gör sig påmind. De flesta med besvär i detta specifika område talar om sura uppstötningar, illamående och en orolig mage. Om du titt som tätt upplever besvär kan du behöva se över ditt levnadssätt.

Orsaker

En av de vanligaste orsakerna till att ont i mellangärdet uppstår beror på påtaglig stress i det dagliga livet. För att undvika besvär och obehag kan du förebygga att symtom uppstår genom att testa olika avslappningstekniker som minskar stress. Testa exempelvis yoga, meditation eller liknande. Det är även viktigt att införa regelbundna rutiner i ditt vardagsliv. Värk i mellangärdet kan bero på olika faktorer, allt ifrån stress och magkatarr till matstrupeinflammation eller magsår.

Behandling

Om du upplever att du har ont i mellangärdet så bör du först och främst fastslå orsaken till dina besvär. Har du magkatarr eller magsår kommer du behöva en annan slags behandling än om du exempelvis har matstrupeinflammation. Vet du med dig att du har ett väldigt hektiskt liv och att du lever i en stressig miljö? Ta då tid att varva ned och slappna av ordentligt. Många som upplevt obehag i mellangärdet har förbättrat sina symtom genom att utesluta viss mat, kaffe, alkohol och tobak. Man kan även prova receptfria läkemedel om man har besvär med halsbränna.

När du bör söka vård

Har du återkommande besvär med en obehaglig känsla och ont i mellangärdet? Om du sett över våra rekommendationer och förebyggande åtgärder, men ändå upplever obehag och smärta i mellangärdet, bör du uppsöka vård för att fastställa orsaken till dina besvär. Ditt obehag kan bero på en rad olika saker som exempelvis magkatarr eller magsår. Har du upprepad smärta och värk är det extremt viktigt att du söker vård för att få rätt behandling.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Ont i mellangärdet är en vanlig åkomma men har man återkommande symtom och obehag så är det viktigt att uppsöka vård. Hos oss på Kry.se kan du boka ett videomöte med våra läkare och få råd och rekommendationer. Bli kry tillsammans med oss!

Ladda ned appen redan idag