Kry-logo
Ladda ned
Ont i rumpan

Ont i rumpan

Har du ont i rumpan eller upplever du annan problematik i ändan? Oroa dig inte, det är väldigt vanligt och behöver inte tyda på någon farlig sjukdom. Läs mer om vanliga symptom och råd.

Symptom

Många upplever ont i rumpan under sin livstid. Det är en vanligt förekommande åkomma och några av de mest vanliga symptomen är smärta när du sitter eller ligger ned. Rumpan består av väldigt många muskler vilket ibland kan göra det svårt att fastställa exakt vad som är problemet.

Många gånger kan man få en molande värk under eller efter aktivitet. Smärtan kan också vara belägen runt och i ändtarmen. Om du upplever ont i rumpan kan det vara en bra idé att vara uppmärksam under dina toalettbesök. Känns och ser allt normalt ut?

Orsaker

Om du har ont i rumpan kan en av orsakerna sitta i din ländrygg. Problematik i ländryggen kan påverka dina funktioner i sätesmusklerna och därmed skapa smärta. Om du har upptäckt blod i din avföring och smärtan sitter i eller runt analöppningen kan du ha fått hemorrojder. Det finns två olika typer av hemorrojder, inre och yttre, och orsaken bakom dessa är bindväv och blodkärl som blivit förstorade.

Hemorrojder förekommer hos både män och kvinnor, gammal som ung, men det blir allt vanligare med åldern.

Behandling

Har du ont i rumpan är det viktigt att du först fastställer var du har ont. Olika typer av åkommor behöver olika behandlingar. Om du misstänker att det är musklerna och ländryggen som orsakar din smärta är det viktigt att du får den nödvändiga vilan som du behöver. Om du får återkommande problem med dina sätesmuskler i samband med träning kan du behöva värma upp och stretcha mer innan du kör igång. Har du fått hemorrojder kan du lindra dina symptom med exempelvis kortisonpreparat och smärtstillande.

När du bör söka vård

Har du ont i rumpan till den grad att det påverkar din vardag? Har du även följt våra råd för att förebygga och lindra dina smärtor, men inget tycks hjälpa? Då bör du söka vård för att få hjälp med dina besvär. Dina smärtor kan bero på diverse muskelbesvär eller hemorrojder. Oavsett vilket är det viktigt att du får nödvändig vård och råd för att förebygga att det händer igen.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Hemorrojder