Ladda ned Ladda ned

Skjuta upp mens

Allmänt

Att skjuta upp mens är väldigt vanligt och det finns olika metoder för detta. Då alla kvinnor har olika behov kan det vara bra att hitta en metod som passar just dig.

Anledningar till att skjuta upp mens

Det finns olika anledningar för att skjuta upp mens. Har man en viktig tillställning man ska gå på men är orolig att mensen ska komma kan man skjuta upp den i en vecka. Detsamma gäller om man ska ut på en resa där man vill slippa oroa sig för mensen. Man kan skjuta upp mensen på olika sätt och längden den blir uppskjuten varierar bland olika metoder. Har man kraftiga blödningar och smärta finns det även metoder som minskar både mängden och värken.

Orsaker

Skjuter man upp sin mens på grund av medicinska orsaker är det viktigt att du har kontaktat en läkare. Vissa kvinnor blöder kraftigt och har många biverkningar under mensen. Detta gör att det påverkar vardagen. Att skjuta upp mens är något som hjälper många kvinnor att lindra dessa symtom. Trots att menstruation är något av det naturligaste som finns är det inte alltid det passar så bra. Då är det bra att man kan välja när man vill ha den. Vissa väljer att gå utan mens, medan andra bara skjuter upp den någon enstaka gång.

Behandling

Vill man skjuta upp mens finns det olika vägar att gå. Ett av de vanligare sätten som många använder sig av är p-piller eller minipiller. Då tar man ett piller varje dag och har sedan en lucka på sju dagar då man inte äter några piller. För att hoppa över mensen fortsätter man att äta piller utan någon lucka. Vill man inte äta p-piller så finns det receptbelagda läkemedel man kan använda sig av med låga risker. De innehåller gulkroppshormon som senarelägger din menstruation. Oavsett metod bör alltid en läkare rådfrågas.

När du bör söka vård

Har man bestämt sig för att man vill ändra sin menscykel bör man alltid rådfråga vårdpersonal. Då våra kroppar reagerar olika på behandlingar kan du genom läkarkontakt få hjälp att se till att du använder en passande behandling för just dig.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Våra läkare kan ge dig rådgivning och behandling om du vill skjuta upp din mens. Läkarbesöket sker genom videosamtal, direkt i mobilen. Om behov finns kan du också få remiss till annan vårdgivare. Med KRY är det gratis för ungdomar upp till 20 år.

Ladda ned appen redan idag