Ladda ned Ladda ned

Sluta snusa

Allmänt

Snus innehåller nikotin som är mycket beroendeframkallande och kan orsaka flera hälsoproblem. När du vill sluta snusa är det till din fördel om du verkligen har bestämt dig för att lyckas. Läs vidare för tips om hur du kan sluta.

Orsaker

Anledningen till att man blir beroende av snus är på grund av nikotinet det innehåller. Hjärnans belöningssystem påverkas när du snusar och det skapar ett beroende av nikotin. Det är främst dopamin som utlöses från hjärnans belöningssystem och det får oss att må bra och njuta. För att fortsätta må bra måste vi fortsätta tillföra och ibland successivt öka mängden nikotin vi får i oss. Många som försöker sluta snusa kan känna sig deprimerade första tiden när de slutar. Detta är för att belöningssystemet inte längre blir stimulerat av nikotin.

Anledningar att sluta

Anledningarna till att sluta snusa är många, varav friheten från att vara nikotinberoende är en av dem. Många upplever en befrielse av att inte ständigt behöva snusdosan nära tillhands. En annan anledning är att du får bättre munhälsa utan snus, då både tandköttet och tänderna påverkas negativt av snusande. Många som har slutat snusa upplever även att de får bättre andedräkt. Risken att drabbas att cancer i bukspottkörteln minskar också.

Behandling av nikotinberoende

Det första och viktigaste steget för att bryta nikotinberoende är att du är motiverad att sluta. Professionell rådgivning och stödsamtal kan underlätta för att lyckas bli snusfri. Det finns också receptfria och receptbelagda läkemedel med och utan nikotin som i vissa fall kan behövas vid behandling.

När du bör söka vård

Om du har försökt att sluta snusa men inte har lyckats kan du söka vård för att få hjälp att sluta. Du kan även söka vård om du har stora besvär med abstinensen, som ofta uppstår under de första veckorna du är utan snus.

Vad jag kan göra själv:

En del kan sluta snusa utan nedtrappning, medan andra föredrar att trappa ner nikotinintaget under en period för att slippa den värsta abstinensen. För att trappa ner kan du börja med portionssnus istället för lössnus, minska tiden som du har snus i munnen eller byta till minisnus. Det är viktigt att motivationen till att sluta verkligen finns där, så försök att göra det tydligt för dig själv varför du vill sluta.

Så kan KRY hjälpa till

Med KRY kan du få hjälp att sluta snusa genom råd och stöd av våra läkare eller psykologer. Vi kan också, om det bedöms att behov finns, skriva ut recept. Läkarbesöket sker genom videosamtal direkt i mobilen. Du kan välja drop-in eller boka en tid som passar dig för ditt läkarbesök.