Frikort

I Sverige har vi ett högkostnadsskydd för sjukvård. Det betyder att du får ett frikort när du har betalat 1 400 kronor för besök i öppenvården. När du har fått ett frikort behöver du inte betala för fler vårdbesök under den högkostnadsperioden.

Se hur mycket har du kvar till frikort

Här kan du som bor i en region med digitala frikort se vad du har betalat för besök i öppenvården under högkostnadsperioden.

Digitalt frikort

Identifiera dig med BankID för att hämta uppgifter om ditt frikort.

X kr

0

1400 kr

Så mycket har du kvar till frikort

Betalat under högkostnadsperioden

X kr

Gräns för frikort

1400 kr

Kvar till frikort

X kr

Genom att identifiera dig med BankID samtycker du till att Kry hämtar information från e-frikortstjänsten och visar dig ditt frikortsbelopp.

Högkostnadsperioden är 12 månader

Perioden räknas från första gången du betalar för ett besök i öppenvården. Perioden kan börja vilken månad som helst under året. Ditt frikort gäller under den tid som återstår av tolvmånadersperioden när du får det. När perioden är slut börjar du betala för dina besök tills du når upp till högkostnadsskyddet igen. Då får du ett nytt frikort.

Frikortet kan vara digitalt eller på papper

De flesta regioner är kopplade till tjänsten e-frikort och har digitala frikort. Andra regioner använder frikort på papper.

Om du bor i en region som har digitala frikorts registreras alla avgifter för vårdmöten automatiskt. Ditt digitala frikort läggs till automatiskt i Kry-appen när du har nått upp till högkostnadsskyddet.

Du som bor i en region som inte är ansluten till tjänsten e-frikort behöver själv registrera avgiften för digitala vårdmöten. Det gör du på din vårdcentral. Om du har ett frikort på papper kan du lägga till frikortet manuellt i Kry-appen.

Vad ingår i högkostnadsskyddet?

Det är regionerna själva som bestämmer vilka avgifter du behöver betala för sjukvård. Du som patient betalar högst 1 400 kronor, förutsatt att avgifterna räknas in i högkostnadsskyddet.

Frikort i region Skåne

Om du har ett frikort utfärdat i Skåne behöver du registrera avgiften för digitala vårdmöten genom att få en stämpel på ditt högkostnadskort. Det gör du på din vårdcentral genom att visa upp kvitton för dina vårdmöten.

Frikort som är utfärdade i Region Skåne läggs inte till automatiskt i Kry-appen, men du kan lägga till dem manuellt.

Som patient i region Skåne kan du få information om ditt frikort genom att ringa Vårdfakturering Skåne på 0771-11 14 44.

Ring oss om du inte vill vara en del av e-frikortstjänsten

Vi hjälper dig om du inte vill vara en del av e-frikortstjänsten.
Ring vår support på telefon: 08-22 77 07.

Du kan läsa mer om att ta bort ett e-frikort och hur vi hanterar dina uppgifter i
vår integritetspolicy.

Vanliga frågor om frikort

Ladda ned appen

Hos Kry får hela familjen trygg och smidig vård. Våra legitimerade läkare, sjuksköterskor och psykologer hjälper dig dygnet runt i appen.

Sök vård
Apple app storeGoogle Play