Ladda ned Ladda ned

Covid-19 – testning för reseintyg och friskintyg

Du som ska resa utomlands och behöver ett medicinskt intyg för resan kan göra ett PCR-test genom Kry.

Ett PCR-test visar om du har en pågående infektion av covid-19. Om testet visar att du inte har en pågående infektion får du ett intyg för att kunna resa, ett så kallat reseintyg eller friskintyg.

Våra tester har hög kvalitet och uppfyller Folkhälsomyndighetens krav.

Vill du testa dig?

Symptomfria personer från 6 år och uppåt kan testa sig för reseintyg. Är du under 18 år behöver målsman följa med.

 • Pris: 1 250 kronor.
 • Provsvaret kommer inom 48 timmar.
 • Du får provsvaret i appen Kry.
 • Reseintyget är en pdf med stämpel och underskrift från en läkare. Intyget är skrivet på engelska. Tidsangivelsen på intyget visar tidpunkten för när testet togs.

Du behöver ha ett svenskt personnummer och kunna logga in med BankID för att kunna få ett reseintyg.

För att kunna provta barn behöver en förälder, eller annan vårdnadshavare, ladda ned Kry och registrera barnet i appen.

Kom ihåg att ta med pass till alla som ska testa sig för reseintyg, även barn.

Drop-in och tidsbokning

Drop-in på vår miniklinik
Du behöver inte boka en tid för att provta dig på vår miniklinik på Drottninggatan 82.

Just nu har vi många som besöker vår miniklinik på förmiddagarna. Försök därför gärna besöka oss efter 13:00 om du kan. På så sätt undviker vi trängsel. Vi har öppet till 18:00 måndag till fredag och till 16:00 på lördagar. Sista provtagning sker 17:45 på vardagar och 15:45 på lördagar.

Tidsbokning på våra vårdcentraler
För provtagning på någon av våra vårdcentraler behöver du boka en tid.

Ring och boka: 08-121 577 00
Telefonbokningen är öppen vardagar 08:00–17:00.

Pris

Kostnaden för att få ett reseintyg utfärdat är 1 250 kronor.

Du betalar vid provtagningstillfället. Du kan betala med kort, vi har tyvärr ingen möjlighet att ta emot kontanter.

Provtagningsplatser

Provtagning görs via drop-in på vår miniklinik på Drottninggatan 82 eller via tidsbokning på någon av våra vårdcentraler i Stockholm.

Kry Miniklinik Drottninggatan
Drottninggatan 82, Stockholm
Drop-in
Öppettider
Måndag–fredag
10:00-18:00
Lördag
11:00–16:00
Söndag
Stängt
Kry Vårdcentral Sickla
Smedjegatan 1, Nacka
Tidsbokade besök
Öppettider
Måndag–fredag
13:00-16:00
Kry Vårdcentral Gallerian
Hamngatan 37, Stockholm
Tidsbokade besök
Öppettider
Måndag–fredag
13:00-16:00
Kry Vårdcentral Sibyllegatan
Sibyllegatan 28, Stockholm
Tidsbokade besök
Öppettider
Måndag - fredag
13:00 - 14:15
Kry Miniklinik Drottninggatan
Drottninggatan 82, Stockholm
Drop-in
Måndag–fredag
10:00-18:00
Lördag
11:00–16:00
Söndag
Stängt
Kry Vårdcentral Sickla
Smedjegatan 1, Nacka
Tidsbokade besök
Måndag–fredag
13:00-16:00
Kry Vårdcentral Gallerian
Hamngatan 37, Stockholm
Tidsbokade besök
Måndag–fredag
13:00-16:00
Kry Vårdcentral Sibyllegatan
Sibyllegatan 28, Stockholm
Tidsbokade besök
Måndag - fredag
13:00 - 14:15

Så här fungerar det

 1. Gå till provtagningsplatsen. På vår miniklinik gäller drop-in, på våra vårdcentraler behöver du boka en tid.
 2. Ta med ditt pass till provtagningen. Vissa länder kräver passnummer på sina intyg. Du behöver ett svenskt personnummer och en ID-handling för att kunna göra testet.
 3. En sjuksköterska tar provet genom att föra in en testpinne i svalget och i näsan.
 4. Provet skickas sedan på analys för att få svar på om du har coronavirus (SARS-CoV-2) i kroppen. När svaret har kommit och det visar att du inte har covid-19 utfärdar en av våra läkare ett reseintyg åt dig.
 5. Du får ditt provsvar och intyget inom 48 timmar. Du får provsvaret i appen Kry. Du behöver ha appen för att vi ska kunna skicka ditt provsvar till dig, se därför till att ladda ned och aktivera appen innan provtagningen.

Om du har testat positivt för covid-19 de senaste sex månaderna rekommenderas du inte att provta dig igen. PCR-testet kan visa falskt positivt trots att du inte längre har en aktiv infektion. Rekommendationen baseras på Folkhälsomyndighetens inrådan.

Ta reda på vad som gäller för just ditt resmål

Det är viktigt att du läser aktuell reseinformation från Utrikesdepartementet (UD) om vilket test och exakt vilket intyg som krävs för just ditt resmål. Vissa länder kräver att vårdpersonal testar dig, och godkänner alltså inte test som du utför själv. Hos oss är det alltid vårdpersonal som utför testet och legitimerade läkare som utfärdar intyget.

Det är du som kund som är ansvarig för att säkerställa att det reseintyg vi utfärdar är giltigt och fungerar för inresa i det land och på den destination som du ska resa till.

Du kan kolla upp landets regler och kontrollera vilka länder som kräver reseintyg via webbplatsen Sweden abroad. Du hittar också mer reseinformation på Utrikesdepartementets webbplats.

Vi använder enbart PCR-test för våra reseintyg. När det gäller reseintyg är testning med PCR en fördel eftersom många länder endast godtar negativt PCR-test för inresa. Därför erbjuder vi inte så kallade snabbtester för covid-19.

Ett PCR-test tas från bakre delen av näsan och/eller svalget, och ibland från saliv med hjälp av en provtagningspinne. Ett PCR-test påvisar om det finns virus i kroppen vid testtillfället, det vill säga om du är smittad av covid-19 när du testar dig.

Om du har testat positivt för covid-19 kan vi inte utfärda ett reseintyg.

Om du har testat positivt är det viktigt att du stannar hemma i minst sju dagar och fram till dess att du varit feberfri i två dygn samt känner dig allmänt bättre. Efter det bedöms du inte vara smittsam. Var noga med handhygienen och följ övriga råd och rekommendationer som gäller i samhället för att inte föra smittan vidare. Berätta att du är smittad om du behöver uppsöka vården.

Familjemedlemmar ska alltid arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar och vara extra uppmärksamma på symptom. Även barn ska stanna hemma från förskola eller skola under sju dagar. Dessutom ska familjemedlemmar eller andra som du bor med testa sig efter 5 dagar.

Du ska även delta i smittspårning enligt smittskyddslagen. Du får information om hur det går till i samband med ditt provsvar. Läs mer om smittspårning samt viktigt information om vad du behöver göra här.

Det är inte rekommenderat att beställa ett nytt prov för covid-19 för att se om du fortfarande är smittad eller av andra skäl. Spår av covid-19 kan finnas kvar i kroppen även när du har tillfrisknat och inte längre är smittsam.

Provtagning kan kännas obehagligt för många barn. Vi gör vårt bästa för att det ska gå så bra som möjligt.

 • Vi gör max tre försök innan vi avbryter provtagningen.
 • Vid utebliven provtagning tar vi betalt för ett provtagningskit (500 kronor) om kitet har hunnit bli kontaminerat, samt 250 kronor för själva besöket.
 • Överstiger besöket 30 minuter så debiteras ytterligare 250 kronor.
 • Barnet får gärna sitta i knät hos en vuxen, men inte hållas fast under tvång.
 • Sköterskan har alltid rätt av avbryta, även innan tredje försöket, om sköterskan upplever att det inte är bra för barnet att fortsätta provtagningen.

Förbered gärna ditt barn på vad som kommer hända när ni väl besöker provtagningsplatsen. Du kan säga att det kommer kännas obehagligt, men försäkra barnet om att det går fort. Ett tips kan vara att stimulera barnet med ett filmklipp på mobilen under själva provtagningen.

Kom ihåg att målsman måste följa med om barnet är under 18 år samt ha registrerat barnet i vår app innan provtagningen. Barnets pass måste tas med till provtagningen.

Om du har frågor gällande ditt intyg är du välkommen att kontakta vår support på telefonnummer: 08-22 77 07. Supporten har öppet vardagar klockan 09.00–17.00.

Vad ska jag göra om jag har fått en blank PDF?
Om du har fått ett blankt intyg kan du prova att vidarebefordra PDF-länken från din inbox till din mejl – då ska uppgifterna synas. Du kan även ladda ned intyget på din dator, bifoga intyget som en fil och skicka det till din egen mejladress.

Ladda ned Kry-appen här

Du behöver ha appen för att vi ska kunna skicka ditt provsvar till dig, se därför till att ladda ned och aktivera appen innan provtagningen.

Senast uppdaterad: