Kry-logo
Ladda ned

PSYKISK HÄLSA

5 tips till dig som är närstående till någon med psykisk ohälsa

Senast uppdaterad:
ons 5 feb. 2020
Att leva nära någon som mår psykiskt dåligt kan vara påfrestande och svårt.

Trygg vård för hela familjen

Boka möte

Vad är egentligen ett bra stöd? Och hur kan man vara till hjälp, utan att sätta sin egen hälsa på spel? Som anhörig är det vanligt att känna sig både handfallen och otillräcklig. Ta del av tipsen här nedan som förhoppningsvis kan ge lite vägledning.

  1. Läs på

Som anhörig kan du ha stor nytta av att lära dig mer om din väns, arbetskamrats eller familjemedlems tillstånd. Läs böcker och lyssna på poddar om psykisk ohälsa så att du blir mer insatt i ämnet. Det är svårt att vara till hjälp utan att alls veta vad det handlar om.

  1. Lyssna

Att lyssna till den som mår dåligt när hen delar med sig av sin upplevelse – och att ta det som sägs på allvar – är ovärderligt. Öppna frågor kan göra det lättare för personen att berätta. Ge din syn på saken, men undvik att ge råd – låt personen finna sina egna svar.

  1. Ta det inte personligt

Ha tålamod och sänk förväntningarna. Föreslå aktiviteter som kan bryta en eventuell isolering, men respektera också alltid ett ”nej”. Ta det inte personligt när personen avvisar dina förslag, ställer in era gemensamma planer eller inte svarar alls. Det handlar inte om dig.

  1. Inse vad du kan – och inte kan – göra

Acceptera att dina möjligheter att stötta och hjälpa är begränsade, oavsett hur mycket du bryr dig om din närstående. Att inse sina egna begränsningar vad gäller att kunna hjälpa någon man håller av är smärtsamt i stunden, men gör det lättare att agera konstruktivt. Du kan vara en medkännande vän men bör inte försöka ersätta professionellt stöd, om sådant behövs.

  1. Ta hand om dig själv

Som anhörig är det ibland lätt att glömma bort sig själv. Att vara ett stöd för någon som mår dåligt kan vara väldigt krävande och alla behöver vi återhämtning emellanåt. Sätt de gränser du behöver för att orka och för att må bra. Våga ta hjälp utifrån och be om avlastning.

Inlyssnande psykologer som förstår hur du har det

Om du mår dåligt eller har någon i din närhet som har det svårt, och behöver stöd för egen del så kan vi hjälpa till. Hos oss får du prata med en legitimerad psykolog redan samma dag som du söker hjälp. Här erbjuds du rådgivning och behandling samt kontinuerlig uppföljning och återbesök till samma psykolog, så många gånger du behöver.

BOKA MÖTE MED PSYKOLOG

Senast uppdaterad:

Fler artiklar

illustration-människa-joggar-gul-sol-i-bakgrunden
Psykisk hälsa – 21 juni 2022 
Varför är motion bra för din psykiska hälsa?
Vi vet att motion förbättrar vår fysiska hälsa, men nu finns allt större belägg för att träning även stärker vår psykiska hälsa. Erik Nordlund, fysioterapeut på Kry, förklarar varför det är så viktigt att röra på sig regelbundet.
illustration-nedstämd-person-en-arm-på-axeln
Psykisk hälsa – 31 maj 2022 
Så hanterar du din oro i kristider
Om du har känt dig extra orolig och ångestfylld den senaste tiden är du inte ensam. Pandemin och kriget i Ukraina har haft en stor påverkan på de flesta av oss.