Kry-logo
Ladda ned
Lindrande tips vid eksem och vintertorr hud

Lindrande tips vid eksem och vintertorr hud

Lindrande tips vid eksem och vintertorr hud
Senast uppdaterad:
tis 14 jan. 2020
Så här års är det inte bara högsäsong för diverse infektioner.

Det kalla klimatet gör även att många barn – och vuxna – får torr hud och drabbas av eksem.

Här är tips på hur du kan förebygga att ditt barn, eller du själv, utvecklar eksem – och hur det bäst behandlas om det ändå skulle uppstå. Eksem är en inflammation i huden som drabbar så många som vart femte barn någon gång under uppväxten. Även om besvären brukar minska med åldern, kan det vara en klen tröst när det kliar, flagnar och ömmar som mest. Det finns flera olika typer av eksem. Vilken typ som är vanligast varierar beroende på ålder. Atopiskt eksem, även kallat böjveckseksem, är den sort som är vanligast bland barn och uppträder i regel första gången före tvåårsåldern.

Regelbundet smörjande underlättar

Bästa sättet att förebygga att eksem uppstår är att smörja huden med mjukgörande medel – gärna flera gånger om dagen. På så sätt skyddas det yttre hudlagret och inflammation uppstår inte lika lätt. Allra bäst är att smörja med kräm eller lotion som innehåller karbamid. Vid tvätt är det bra att använda tvättkräm i stället för tvål, eftersom tvål torkar ut huden.

Stress kan förvärra problemen

Har eksem väl uppstått så finns det flera faktorer som kan förvärra besvären, exempelvis en pågående infektion. Om ditt barn upplever mycket stress kan det också göra eksemet värre, likaså förtäring av röda frukter och bär. För vissa barn blir det värre av att bada i klorvatten, men om man smörjer sig före och efter bad brukar det gå bra. Även kläder kan ställa till det; plagg av ylle eller syntetmaterial kan få eksem att blossa upp, liksom sköljmedel och parfymerat tvättmedel. Om ditt barn svettas mycket så se till att byta kläderna närmast kroppen ofta eftersom svetten kan förvärra eksemet.

Egenvård ofta tillräckligt

Om du misstänker att du eller ditt barn har fått eksem bör du först prova att smörja huden med receptfri kräm eller salva med kortison, som dämpar inflammation och lindrar klåda. Gäller det ett barn som är yngre än två år ska du dock rådgöra med läkare först. Ofta är egenvård vid eksem tillräckligt, men det finns några saker att tänka på: Det är viktigt att man inte behandlar under för kort tid, och att man trappar ned behandlingen i stället för att sluta tvärt. Annars kommer eksemen tillbaka.

Då bör du söka vård

Sök vård om något av följande stämmer in på dig eller ditt barn: Du eller ditt barn har eksem som inte blivit bättre efter en veckas behandling med receptfritt kortison.

  • Du eller ditt barn har eksem som sprider sig eller ser annorlunda ut, till exempel vätskar sig.
  • Du eller ditt barn har eksem som inte blir bättre av den behandling som annars brukar hjälpa.
  • Du eller ditt barn har fått eksem runt ögonen.
  • Du eller ditt barn har fått eksem på underbenen.

Läkartid på nolltid hos KRY

Till oss på KRY kan du vända dig för att få hjälp med dina eller ditt barns hudbesvär och eksem – dygnet runt, årets alla dagar.. Våra läkare bistår med professionell bedömning och behandling samt recept vid behov, eller remiss till vidare vård då det anses nödvändigt.

SÖK VÅRD

Senast uppdaterad:

Fler artiklar