ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

När ska jag kolla upp ett födelsemärke?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
illustration-brun-hud-med-fläckar
Antalet fall av malignt melanom, en allvarlig form av hudcancer, har fördubblats under 2000-talet. Om du har ett födelsemärke som kliar eller växer bör du kontakta en läkare som kan undersöka dig.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

De flesta människor har födelsemärken eller leverfläckar och vanligtvis är dessa inget att oroa sig för. Men det är alltid bra att hålla koll på sina fläckar eftersom de – i sällsynta fall – kan utvecklas till en allvarlig form av hudcancer som kallas malignt melanom.

Vad är leverfläckar?

De flesta födelsemärken är runda eller ovala, godartade (icke-cancerogena) tumörer på huden. De kan vara platta eller upphöjda, sträva eller släta och till och med håriga. Fläckar på huden brukar uppstå under barndomen och finns sällan hos spädbarn.

Varför är det viktigt att kolla upp sina födelsemärken?

– Melanom utvecklas i celler som kallas melanocyter som producerar melanin, det pigmentet som ger huden dess färg, säger Vasiliki Vanky, läkare på Kry.

– Detta händer när något går fel i melanocyterna och de börjar växa utan kontroll. Fläckar kan förekomma överallt på huden – även på naglar och ögon – men vanligast förekommer födelsemärken på områden som utsätts för solen. Till exempel ben, bål och huvud.

Melanom är en av de snabbast växande cancerformerna. Ungefär 4 300 personer fick malignt melanom i huden i Sverige under 2020, varav 538 personer avled till följd av sjukdomen. Ju tidigare diagnosen ställs desto större är chansen att behandlingen lyckas.

Hur behandlas hudcancer (malignt melanom)?

– Den vanligaste behandlingen för de flesta melanom är kirurgi, säger Vasiliki. Det vill säga att cancern opereras bort.

– Ibland kan melanom behandlas med immunterapi som stimulerar immunsystemet att känna igen och förstöra cancercellerna inifrån. Andra typer av behandling är cytostatika och strålning.

Vem löper större risk att utveckla elakartade hudförändringar?

– Risken att utveckla melanom beror på flera faktorer, förklarar Vasiliki. Dessa faktorer kan leda till en ökad risk att utveckla hudcancer:

  • Exponering för UV-strålning, inte bara från solen utan även från solarier och solskador tidigare i livet.
  • Människor med ljus hy och blont eller rött hår löper större risk än människor med mörkare hy.
  • Om någon i din familj har eller har haft hudcancer är risken större att du också drabbas.
  • Ett försvagat immunsystem.
  • Många eller stora födelsemärken.

Hur ska jag veta vilka förändringar jag bör kolla upp?

Tidig diagnos av hudcancer är avgörande. Undersök varje nytt födelsemärke som uppstår på din hud, ett sår eller fläck som inte läker, ett befintlig födelsemärke som börjar förändras eller om en fläck ser annorlunda ut än andra fläckar på huden.

Upptäck hudförändringar med ABCDE-metoden:

  • Asymmetry (ojämnhet): Har hudförändringen en oregelbunden form?
  • Border (gräns): Är gränsen till den vanliga huden otydlig?
  • Colour (färg): Har hudförändringen en avvikande färg eller flera olika färgnyanser?
  • Diameter (diameter): Är hudförändringen större än 5 millimeter?
  • Evolution (utveckling): Förändras pigmentfläcken eller ser den likadan ut över tid?

Var även uppmärksam på hudförändringar som har ett avvikande utseende jämfört med dina andra födelsemärken – en så kallad “ugly duckling” eller “ful ankunge”.

Kan barn få hudcancer?

Malignt melanom är otroligt sällsynt hos barn och majoriteten av fallen är relaterade till skador orsakade av UV-ljus på barn med vit hud.

Hos barn under 11 år finns det ytterligare tecken att hålla utkik efter eftersom melanomet är mer benäget att vara rött till färgen, det kan förekomma blödningar eller knölar, färgen är ofta enhetlig och den kan ha vilken storlek som helst.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och information vid misstanke om hudcancer. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli remitterad till vidare vård. För att ställa en diagnos krävs en fysisk undersökning.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-solstrålar-arm-röda-märken
Allmänt om din hälsa – 16 juni 2024

6 vanliga myter om solning

Går det att bränna sig i skuggan och kan UV-strålar tränga igenom glas? Vår läkare slår hål på några vanliga myter om solning.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.