PSYKISK HÄLSA

Tonåringar och psykisk ohälsa

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Martin Forster, legitimerad psykolog
Tonåren kan upplevas som en känslomässig berg- och dalbana för många ungdomar. De flesta klarar av att ta sig igenom sådana svängningar, men för en del blir tonåren så jobbiga att både tonåringen och föräldrarna kan behöva stöd och hjälp.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Vad händer i hjärnan under tonåren?

Det är helt normalt att tonåringar har humörsvängningar. Detta beror på ett komplext samspel mellan hormonskiftningar under puberteten och hjärnans utveckling som pågår samtidigt under tonåren.

Något som skiljer tonårshjärnan från den vuxna är bland annat att det finns en ökad aktivitet av dopamin, en signalsubstans som på kemisk väg förmedlar information mellan nervcellerna i nervsystemet, och dopamin påverkar belöningssystemet. Det innebär att tonåringar reagerar starkare på frestelser och har svårare att stå emot olika typer av “belöningar” som alkohol, droger eller sexuellt beteende.

Konflikter med föräldrar är naturligt under tonåren

Det är naturligt för tonåringar att bli rebelliska när de går från barndom in i tonåren. De vill ha mer frihet vilket i sin tur kan leda till konflikter med föräldrarna. Som förälder är det viktigt att komma ihåg att det här är normalt och till och med en hälsosam del av tonåringens utveckling. Nyckeln är att hjälpa dem under den här tuffa perioden genom att vara lugn, bestämd och tydlig. En förutsättning för att klara av det är att faktiskt öka tonåringens frihet på vissa områden, så att hen kan acceptera att du som förälder fortfarande bestämmer över andra viktiga saker.

Det kommer så klart dagar när din tonåring driver dig till vansinne med sitt humör och sina vredesutbrott, men oroa dig inte. Tonårsutbrott behöver inte vara ett tecken på några allvarliga problem så länge ilskan framförallt riktar sig mot dig som förälder.

Hur pratar jag med min tonåring om psykisk ohälsa?

Är du orolig är det viktigt att få rätt hjälp. Att försöka konfrontera din tonåring direkt är sällan den bästa taktiken eftersom tonåringar ofta tycker sådana samtal är jobbiga. Om du frågar dem direkt vad det är som är fel kommer de troligtvis bara att hitta på en ursäkt och gå därifrån, eller säga det du vill höra.

Visa hellre att du är intresserad av tonåringens liv, tankar och känslor. Försök att inte ta elaka kommentarer eller kritik personligt. Du är fortfarande en viktig person i tonåringens liv – även om det inte alltid känns så. Det är viktigt att du gör klart för din tonåring att han eller hon alltid är älskad, även om hen inte är så trevlig alla gånger.

När din tonåring väl börjar öppna upp sig är det viktigt att lyssna på vad de säger. Ducka inte för känsliga ämnen och våga ställa raka frågor även om du som förälder kanske inte vill höra svaret. Om din tonåring till exempel antyder att han eller hon har självmordstankar – fråga om det. Döm inte och bli inte stressad utan visa att du kan ta emot det som sägs. Då ökar chansen att tonåringen vill fortsätta berätta och kan sedan vara mer öppen för kontakt med vården om det skulle behövas.

Känslor är ofta övergående

Något som är bra att påminna sig om är att känslor förändras. Det kan kännas otänkbart för någon som i stunden mår riktigt dåligt. Men det stämmer. Förmedla till din tonåring att det inte alltid kommer kännas så här, men att det är okej att det känns jobbigt just nu. Det innebär inte att du förminskar problemet eller försöker släta över det – det visar att du bryr dig.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du behöver stöd kring tonåringar och psykisk ohälsa. Du som förälder kan själv ta kontakt med oss och få råd från någon av våra barnpsykologer, som även kan erbjuda samtalskontakt och behandling för din tonåring. Ungdomar över 16 år kan själva kontakta oss.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Psykisk hälsa – 13 dec. 2023

Psykologin bakom lyckade nyårslöften

Hur lyckas du med dina Nyårslöften? Chefspsykologen ger dig 4 tips för att öka sannolikheten att lyckas med dina nyårslöften

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.