Gravid vecka 12

Senast uppdaterad:
Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

Självstående och enastående är nya ord för personer som skaffar barn själva. Prata med din barnmorska om du är en av dem och skulle vilja träffa andra i samma situation.

Barnets utveckling

Nu kan barnet le, suga på tummen och röra på armar, ben och huvud.
Naglarna börjar utvecklas i den här veckan och den lilla bågen i överläppen tar form. Barnets skelett blir hårdare och huvudet antar en rundare form. Simhuden är nu helt borta och stämbanden har etablerats.

Gulkroppen är en liten körtel som ger barnet näring under den tidiga graviditeten. Efter vecka 12 skrumpnar gulkroppen ihop och moderkakan tar över tillförseln av näring och syre till barnet.

Graviditetssymptom

Den största risken för missfall är över och många gravida känner sig därför mindre oroliga efter vecka 12.

Illamåendet börjar lägga sig hos de flesta.

Vissa gravida upplever att håret blir tjockare och glansigare. Även hyn kan upplevas som bättre. De här förändringarna beror på en ökad blodvolym i kroppen och frisättningen av hormonet oxytocin.

Under slutet av första trimestern börjar brösten att växa. Detta beror dels på att bröstkörtlarna växer, dels på att kroppen lagrar mer fett. Brösten kan kännas knöliga och du kan se blodkärl genom huden.

Du kan få en vaginalblödning, men det behöver inte betyda att det är ett missfall. En anledning kan vara att moderkakan är placerad långt ner i närheten av eller över livmoderhalsen. Kontakta din barnmorska på MVC om du får en blödning.

Egenvård

Det kan vara bra att skaffa en stadig och skön bh när brösten blir större.
Fortsätt att ta hand om dig: rör på dig efter bästa förmåga, ät enligt rekommendationerna, ta näringstillskott och vila om du behöver. Prata med din barnmorska om det är något som känns jobbigt.

Dags att börja tänka på

Många tror att man ska äta för två när man är gravid, men det stämmer inte. Det du framför allt behöver är mer näring, som vitaminer och mineraler. Under första trimestern behöver du ungefär 100 kalorier extra per dag, under andra trimestern behöver du ungefär 300 kalorier extra och under tredje trimestern ungefär 500 kalorier extra.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:

Relaterat:

Gravid vecka 13Gravid vecka 14