Gravid vecka 14

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

Tänk på att ta hand om dig – känner du dig trött kan du försöka vila mer. Minska gärna stressen runt dig om det går.

Barnets utveckling

Barnet har kommit in en ordentlig tillväxtfas. Njurarna kan nu tillverka urin. Det finns rikligt med fostervatten så barnet har mycket plats att röra sig.

Ett tunt skikt hår som kallas för lanugohår har utvecklats. Lanugohåret täcker hela kroppen för att skydda barnets känsliga hud.

Graviditetssymptom

Kanske har du börjat få en liten mage nu. Det är vanligt att magen växer snabbare på personer som har fött barn tidigare. Troligtvis har du gått upp några kilo, men om du har mått väldigt illa och kräkts mycket kanske du i stället har gått ner i vikt. Det är vanligt att gå upp 300 till 400 gram per vecka under den här perioden.

Brösten kan spänna och kännas tyngre. Det kan börja läcka ut vätska ur brösten redan nu, även om det är vanligare att det kommer senare under graviditeten. Bröstvårtan och vårtgården får ofta en mörkare färg. Det beror på hormonförändringarna i kroppen. Du kan också få en lodrätt mörk rand över magen. Randen brukar försvinna efter förlossningen.

Det kan kännas tungt att andas och du kan lättare blir andfådd. Det här beror på att du har mer blod i kroppen.

Egenvård

Din hud är känsligare mot solen när du är gravid. Undvik därför alltför kraftig sol eftersom det kan ge pigmentförändringar som inte försvinner.

Dags att börja tänka på

Är det sommar eller ska du ut och resa? Ta med solhatt, solkräm och tunna kläder att ha på stranden för att skydda din hud mot solen.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 15Gravid vecka 16