Gravid vecka 22

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

I den här veckan är det vanligt att börja känna barnets rörelser. Det kan kännas som att det bubblar eller spritter i magen.

Barnets utveckling

Ditt barn har nu fått en dygnsrytm vilket innebär att hen är vaken under vissa delar av dygnet och sover däremellan. Det är inte ovanligt att hen är vaken när du vilar.

Från och med vecka 22 benämns fostret juridiskt som barn, men i medicinsk terminologi kallas barnet för foster fram tills födseln.

Graviditetssymptom

Du kanske börjar samla på dig mer vätska i kroppen nu. Benen kan kännas svullna under dagen. Vissa får kramper eller sendrag i vaderna på nätterna under den här perioden.

Egenvård

Drick ungefär 2,5 liter per dag – det innebär åtta till tio glas. Drick framför allt vatten, men två till tre glas mjölk eller annan dryck som innehåller mycket kalcium är bra. Att dricka mycket är extra viktigt om du märker att du samlar på dig vätska eller om du har förstoppning.

Om dina ben känns svullna och tunga kan det hjälpa att lägga upp benen i högläge då och då. Kramp i vaden går vanligtvis över utan att du behöver göra något. Ibland kan det hjälpa att pressa foten mot något hårt, som en vägg eller ett golv. Det kan också hjälpa med lätt massage eller att försiktigt stretcha muskeln.

Dags att börja tänka på

Har du testat att använda stödstrumpor? Det kan det vara värt att prova då det kan hjälpa besvären med svullna ben. Du kan köpa stödstrumpor på ett apotek, fråga personalen om hjälp så att du får rätt storlek.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 23Gravid vecka 24