Gravid vecka 33

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

Nu brukar tankarna kretsa kring förlossningen. Det är bra att skriva ner om du har särskilda önskemål om din förlossning.

Barnets utveckling

Platsen i magen blir allt mindre och det är svårt för barnet att göra några större förflyttningar. Ofta lägger sig nu barnet i sin förlossningsposition. Det innebär oftast att barnet lägger sig med huvudet nedåt, men vissa bebisar lägger sig med rumpan nedåt. Om bebisen fortsätter att ligga med rumpan nedåt i slutet av graviditeten kan det bli aktuellt att göra något som kallas för ett vändningsförsök.

Graviditetssymptom

Det är inte så många veckor kvar till förlossningen. En del är förväntansfulla medan andra känner en stor oro. Kanske tänker du på vilken smärtlindring du ska välja eller hur ont det kommer att göra om du skulle föda vaginalt.

Egenvård

Känner du dig orolig inför förlossningen? Det kan kännas skönt att berätta om känslorna för någon som du litar på. Du kan också skriva ner det som oroar dig och sedan prata med din barnmorska om det.

Dags att börja tänka på

I vecka 37 eller 38 brukar det vara ett möte hos barnmorskan där ni gör en sammanfattning inför förlossningen. I sammanfattningen ingår bland annat dina önskemål, förväntningar och tankar kring smärtlindring. Det finns många olika alternativ för smärtlindring, fundera på vad du tror skulle kunna passa dig.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 34Gravid vecka 35