Gravid vecka 40

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

Be gärna om hjälp med praktiska saker efter förlossningen. Lugn och ro är bra för både dig och ditt nyfödda barn

Barnets utveckling

Nu är det riktigt trångt för barnet i magen. Barnet är färdigutvecklat och redo att komma ut, men det kan dröja några veckor till.

Graviditetssymptom

Det är vanligt att känna sig tung och trött. Många är otåliga och vill inget annat än att förlossningen ska komma igång. Håll ut – det är inte långt kvar nu.

Det är dags att ringa till förlossningen när du har tre till fem sammandragningar på tio minuter och du känner att sammandragningarna blir starkare. Ring till förlossningen om vattnet går.

Egenvård

En del försöker få igång förlossningen med olika knep, men om det fungerar eller inte finns det olika meningar om. Det är inte fastställt exakt vad det är som är som gör att en förlossning drar igång. Det man däremot vet är att stress kan ha motsatt effekt. Vårt råd är därför att försöka ta det lugnt – du kommer att behöva mycket energi till förlossningen.

Dags att börja tänka på

Vill du amma bebisen när den är född? Det kan vara svårt att få till amningen i början. Du kommer att få hjälp med det på sjukhuset. När du kommer hem kan du också få hjälp av våra amningsrådgivare här på Kry genom ett videosamtal. Hos oss jobbar sjuksköterskor och barnmorskor som är vana vid att ge råd om amningstekniker och känslor kring amning.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 41Gravid vecka 42