Gravid vecka 42

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

I en del regioner har man bestämt att man sätter igång förlossningen i vecka 41, medan det i andra regioner är vecka 42+0 som gäller.

Barnets utveckling

Barnet inne i magen är helt redo att komma ut.

Graviditetssymptom

De flesta är ganska trötta på att vara gravida nu och vill inget hellre än att barnet ska komma ut. Vissa är oroliga för att förlossningen inte har kommit igång än. Det är vanligt att fundera på vad som kommer att hända och om barnet mår bra.

Egenvård

Försök att vila och samla så mycket kraft som möjligt. Det kan vara hjälpsamt att försöka tänka lugnande tankar som ”barnet är snart här” och ”det kommer att gå bra”.

Fråga din barnmorska vad som gäller för igångsättning där du bor och vad som händer om det blir en igångsättning. Det känns ofta tryggare om man vet hur det går till.

Dags att börja tänka på

En förlossning som har startat med en igångsättning tar ofta längre tid än en förlossning som kommer igång spontant. Därför kan det vara bra att packa lite extra saker i förlossningsväskan. Om du behöver barnvakt till äldre syskon eller någon som passar ditt husdjur är det bra att berätta för den personen att det kan ta lite extra tid.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 41Gravid vecka 40