Ladda ned Ladda ned

Förhudsförträngning

Förhudsförträngning innebär att man har så pass trång förhud att den inte går att dra tillbaka över ollonet. Detta problem kan leda till att det gör ont när man urinerar. Tillståndet kan även orsaka återkommande infektioner under förhuden.

Om det inte går att föra tillbaka förhuden över ollonet har man för trång förhud, vilket kan göra onani och samlag omöjligt. Har man förhudsförträngning kan det även göra ont när man urinerar. Eftersom det inte går att komma åt att rengöra ollonet kan det även leda till återkommande infektioner. Det är även vanligt att förhuden kan fastna precis bakom ollonet, vilket påverkar blodcirkulationen och kan leda till att ollonet och förhuden svullnar upp. För trång förhud kan även få sprickor, vilket kan göra mycket ont.

När man föds sitter penisens förhud för det mesta fast mot ollonet. Under denna sammanväxning kan man inte dra tillbaka förhuden. Sammanväxning kan hos vissa pojkar finnas kvar upp till puberteten, vilket inte är något som man behöver oroa sig för så länge det inte ger några besvär. Förhuden vidgas vanligtvis under puberteten, på grund av att kroppens hormoner gör förhuden mer elastisk och töjbar. Det är när detta inte sker som man får förhudsförträngning. Det kan även vara så att öppningen i förhuden är för liten.

I vissa fall går det att vidga förhuden själv genom att onanera, men man ska vara mycket försiktig så att inte sprickor uppstår. Kortisonsalva kan smörjas in på huden för att göra den lite tunnare och mer följsam, vilket underlättar när man ska dra tillbaka förhuden. Vid svårare förhudsförträngning kan det bli nödvändigt att en läkare tar bort hela eller delar av förhuden, så kallad omskärelse. Detta är en snabb och liten operation som sker under bedövning. Efteråt kan penisen vara lite svullen, i upp till två veckor.

Om du upplever att din förhud är så trång att den ger dig besvär ska du söka vård, oavsett om du har kommit in i puberteten eller inte. I de fall då förhuden har fastnat bakom ollonet är det viktigt att söka omedelbar vård.

Om du har förhudsförträngning kan du få råd av våra läkare på KRY. Vi kan bedöma om du behöver en remiss för vidare vård eller recept på läkemedel.

Senast uppdaterad:
7 apr 2019