Ont i bäckenet

Fråga: Varför har jag så ont i bäckenet? Sist jag hade det var jag gravid men nu är jag inte det. Det gör ont i blygdbenet och strålar ut mot låret och ner i benet. Vad beror det på?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Bäckenet består av korsbenet och två höftben som hålls ihop av muskler. Dess uppgift är att skydda bland annat tarmar och urinblåsa. Anatomin skiljer sig mellan män och kvinnor och smärta i bäckenet kan därför bero på olika saker. Hos kvinnor kan det vara mensvärk eller ägglossning som ger ont i bäckenet. Även foglossning kan orsaka smärta i bäcken och ländrygg med utstrålning ned mot låret. Män kan få värk i bäckenet på grund av exempelvis prostatit som betyder inflammation i prostatakörteln.

Andra tänkbara förklaringar

Vid artros i höftleden kan du uppleva smärta i området runt bäckenet såsom skinkor och ljumske med utstrålning mot låret. Det kan kännas stelt efter att du har suttit en stund eller legat ned men oftast brukar stelheten försvinna i samband med rörelser. Artros beror på en förlust och förtunning av brosk i höftleden. Efter ett tag kan brosket försvinna och det bildas inflammation i leden.

Endometrios kan orsaka ont i bäckenet hos kvinnor i samband med ägglossning och menstruation. Du kan också uppleva smärtutstrålning mot ryggen och magen, tryckande känsla i bäckenbotten samt smärta vid samlag. Vissa kan också ha förstoppning eller diarré, känna trötthet eller ha feber. Det beror på att celler som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmoderhålan, till exempel i bukhinnan.

Om du upplever smärta i bäckenet, underlivet eller urinblåsan, har trängningar och kissar ofta kan det bero på interstitiell cystit eller painful bladder syndrome. Besvären kan vara återkommande under en längre tid. Det kan kännas precis som en urinvägsinfektion men orsakas inte av bakterier. Det är inte helt klarlagt vad som orsakar tillståndet men det tros bero på bland annat kronisk inflammation.

IBS, Irritable Bowel Syndrome, innebär rubbningar av mag- och tarmfunktioner. De vanligaste symptomen är perioder av smärta i mage och tarmar samt växelvis diarré och förstoppning. Det är ofta sammankopplat med andra tillstånd såsom dyspepsi, fibromyalgi och bäckensmärtor. Det är oklart vad som orsakar IBS men flera faktorer tros påverka, bland annat psykosociala faktorer.

Om du har smärta i bäckenet tillsammans med sjukdomskänsla, viktnedgång och onormala blödningar från underlivet kan det bero på allvarligare sjukdom.

Då bör du söka vård

Om du får ihållande smärta i bäckenbotten som inte går över efter vila bör du uppsöka vård. Du bör också söka vård om du har bäckensmärta tillsammans med viktnedgång eller blödningar från underlivet. Sök vård akut om du får kraftig och plötslig smärta i bäckenet.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry