Ont i nacken

Fråga: Jag får lätt ont i nacken när jag ligger ner och precis har vaknat men ibland kommer även smärtan helt plötsligt. Vad kan detta bero på och bör jag söka vård för mitt problem?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Smärtor i nacken är ett vanligt problem hos många. En av de vanligaste orsakerna kan vara muskelvärk på grund av stillasittande arbete eller dålig arbetsställning. Detta är helt ofarligt och brukar gå över av sig självt. Det är bra att ta flera korta pauser under arbetsdagen, se till att du har bra ergonomiska arbetsförhållanden och öka din fysiska aktivitet. Om du har haft ont i nacken länge kan du behöva behandling i form av fysioterapi eller smärtstillande läkemedel.

Spända muskler kan leda till både ont i nacken och huvudet. Det kan orsakas av exempelvis stress och oro. Mår du psykiskt dåligt kan det vara svårare att hantera denna smärta. Avstressande aktiviteter eller samtalsterapi kan vara bra sätt att få bukt med dina besvär.

Andra tänkbara förklaringar

Om du får plötslig stelhet och öm nacke med svårigheter att vrida huvudet kan det bero på nackspärr. Ibland kan nackspärr vara ett tecken till infektion i halsen och orsaka svullna lymfkörtlar. Detta är vanligast hos barn men kan även drabba vuxna. Det kan också orsakas av muskelkramper eller låsning i leder, till exempel vid plötsliga rörelser av nacken eller obekväm kroppsställning. Tillståndet läker oftast inom en vecka. Det är bra att fortsätta vara aktiv med rörelseträning. Undvik gärna forcerade eller belastande rörelser. Om du har kraftig smärta kan det ibland behövas smärtstillande eller muskelavslappnande läkemedelsbehandling.

Vid diskbråck kan du få långvarig smärta i nacken. Smärtan kan stråla ut i armar, händer och fingrar. Det är vanligt att du får ont i nacken nattetid eller efter sömn. Du kan även uppleva stickningar och domningar. Den viktigaste behandlingen när du har ont i nacken är övningar som stärker nackens muskler. Du kan vända dig till fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor.

Vid trafikolyckor eller utförande av vissa idrotter kan du drabbas av en pisksnärtskada eller whiplash. Symptomen kan vara:

  • ont i nacken, huvudet och axlar
  • stickningar och domningar
  • yrsel
  • minnes- och koncentrationssvårigheter
  • problem med hörsel och syn.

Du kan till en början uppleva lättare symptom som förvärras efter några veckor. Det är viktigt att du börjar med rörelseträning så snart som möjligt även om det gör ont. Det ökar chanserna för att du blir återställd snabbt och kan återgå till dina vanliga rutiner.

Då bör du söka vård

Vid långvarig värk i nacke med utstrålning, stickningar eller känselbortfall bör du söka vård. Sök vård akut om du får nacksmärta efter en skada eller olycka.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp av en fysioterapeut. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och den information som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt bli hänvisad till vidare vård. I vissa fall krävs en fysisk undersökning på någon av våra vårdcentraler.

Tänk på att ditt barn behöver närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry