Ladda ned Ladda ned

Huvudlöss

Få saker engagerar föräldrar till förskole- och skolbarn som löss. I förtvivlan över ständiga luskamningar på hårömma barn är det lätt att ifrågasätta andras noggrannhet. Släpp det. Ord hjälper inte mot löss. Det du behöver är en luskam och lusmedel. Du behöver inte kontakta sjukvården. Läs mer om huvudlöss här.

Huvudlöss drabbar främst barn, även om vuxna också kan få löss. De är ett vanligt problem och varje år säljs ungefär 100 000 förpackningar lusmedel på apotek i Sverige.

Ser du levande löss eller lusägg i hår och hårbotten har du löss. Du hittar lättast löss i nacken eller bakom öronen.

Andra tecken på att du har löss är:

 • att det kliar i hårbotten
 • ett mörkt puder på kudden eller runt axlarna på en tröja. Det kan vara lusens avföring eller ömsat skinn.
 • infekterade rivsår i hårbotten.

Därför kliar löss

Löss kliar inte alltid. Klådan är en reaktion på lössens saliv. Det kan gå flera veckor från det att du upptäcker att du har löss tills klådan kommer. Ju fler gånger du drabbas av löss, desto fortare börjar det klia.

Huvudlöss är små, 2–3 mm, långa insekter som lever på människors blod. De kan vara grå, bruna eller svarta – och om de nyss har sugit blod – röda. Lössen finns bara i håret och i hårbotten. De kan varken hoppa eller flyga utan klättrar på hårstråna. De rör sig snabbt och undviker ljus. Löss är mycket smittsamt. Den som nyligen har smittats med huvudlöss har sällan några symptom och sprider lössen vidare utan att veta om det. Löss sprids genom huvudkontakt – de kryper från ett huvud till ett annat.

Huvudlöss:

 • beror inte på dålig hygien
 • sprider inte bakterier eller virus
 • överlever inte länge utanför hår och hårbotten. De dör efter något dygn.

En lus liv

Lushonorna lägger sex till åtta ägg per dag i hårbotten. Följ lusen från ägg till vuxen här:

ägg – de är små, ungefär som ett litet knappnålshuvud. Äggen sitter väldigt hårt fast på hårstrån nära hårbotten. De är mörka och svåra att se. När lusen har kläckts är de tomma äggen vita eller genomskinliga. Äggen lossnar inte av sig själva, utan du behöver använda luskam för att få bort dem.

ung lus – kläcks efter åtta till nio dagar. Lössen fortsätter växa i nio till tolv dagar.

vuxen lus – lever ungefär 30 dagar i hår och hårbotten.

Lössen är mest aktiva på sommaren. De sprids lätt när skolorna börjar.

Behandla bara mot löss om du ser levande löss eller lusägg i håret. Gör så här:

 • tvätta håret med vanligt schampo
 • använd balsam – det gör att lössen håller sig stilla och du ser dem lättare
 • lägg en vit handduk över axlarna – löss och lusägg syns lättare mot en ljus bakgrund. Handduken måste tvättas i 60 grader efteråt för att döda eventuella löss.
 • kamma noga igenom håret med en luskam – använd helst en vit eftersom löss och lusägg är lättare att se när bakgrunden är ljus
 • dra kammen från hårbotten längs hela håret – torka av kammen efter varje drag
 • dela gärna upp håret i mindre sektioner – då är det lättare att inte missa någon del.

Eftersom de är så små kan det vara bra att använda förstoringsglas för att se om det finns några löss eller ägg. Alla som har varit i kontakt med någon som har löss ska undersökas noggrant – gärna en gång i veckan när det går löss.

Luskamning och lusmedel

Du blir lättast av med lössen när du kombinerar kamning med lusmedel. Det finns två typer av lusmedel, medicintekniska produkter och läkemedel.

Börja med att använda medicintekniska produkter. Luskammen är en sådan produkt, men det finns också flytande produkter. De flytande produkterna innehåller silikonolja eller växtolja och gör att lössen kvävs eller inte kan göra sig av med vätskan som bildas när de sugit ut blod. Oljorna masseras in i håret och hårbotten och verkar där. Hur länge de ska verka beror på produktmärke och står angivet på förpackningen.

Hjälper inte behandling med medicintekniska produkter finns det receptfria läkemedel. Läkemedlen ska verka i håret och hårbotten i 24 timmar. Behandling med läkemedel görs ofta två gånger, där den andra behandlingen sker åtta dagar efter den första. Löss finns bara i håret och hårbotten, inga andra håriga delar av kroppen ska behandlas med lusmedel. Någon gång kan löss hamna i ögonbrynen eller i ögonfransarna. Stryk då vaselin över brynen eller fransarna så kvävs de.

Oavsett om du behandlar lössen med medicintekniska produkter eller läkemedel ska du fortsätta kamma igenom håret med luskam. Du bör göra det två till tre gånger i veckan i två veckor efter att du har gjort den sista behandlingen för att vara säker på att lössen är borta.

Har du familj är det viktigt att alla medlemmar behandlas mot löss samtidigt för att stoppa spridningen. Samma sak gäller till exempel förskolegrupper.

När en lus väl lämnat hår och hårbotten och hamnat någon annanstans kan den inte ta sig till något nytt hår. Därför behöver inte sängkläder tvättas. Tvätta dock gärna borstar och kammar för säkerhets skull.

Löss – igen

Hittar du nya löss trots behandling kan du ha följt lusmedlets anvisningar fel eller fått nya löss.

Barn och huvudlöss

Har ditt barn fått huvudlöss ska du berätta det för förskolepersonal eller skolsköterska.

Ditt barn kan gå tillbaka till förskola eller skola dagen efter den första behandlingen.

Du behandlar löss hemma med hjälp av receptfria produkter från apoteket. Lycka till med behandlingen. Det kan ta tid – men lössen försvinner till slut.

 • rådgivning.

Liknande besvär:

Senast uppdaterad:
27 feb 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare