Ladda ned Ladda ned

Huvudlöss

Allmänt

Huvudlöss är en vanlig åkomma som kan drabba alla och sprids vid kontakt huvud mot huvud. Här kan du läsa mer om vilka symtom de ger och hur du effektivt behandlar dem.

Symtom

Vanliga symtom på löss är att hårbotten kliar och är irriterad, även rivmärken i hårbotten eller nacke kan förekomma. Hur mycket man reagerar på huvudlöss är individuellt. En del tycker inte att det kliar alls medan andra upplever ett starkt obehag. Det tar 4-6 veckor från det att man smittats till dess att lössen börjar klia. Ofta upptäcker man huvudlöss tack vare att man blivit mer uppmärksam efter andra fall i omgivningen, till exempel vid lusepidemier på barnens skola. Ibland kan ett svart puder, lusens avföring, på huvudkudden skvallra om ovälkomna gäster i hårbotten.

Orsaker

Huvudlöss har ingenting med renlighet att göra, de trivs lika bra i tvättat- som otvättat hår. De sprids ofta i barngrupper men alla kan drabbas oavsett ålder. Lössen trivs i en varm hårbotten. De är parasiter som biter hål på huden för att suga blod några gånger dagligen. De varken hoppar eller flyger, utan kryper långsamt och smittar vid direktkontakt mellan huvuden. Risken att smittas via mössor och kammar är liten då de löss som lämnar hårbotten snabbt blir för svaga för att orka suga blod.

Behandling

Huvudlöss kan vara svåra att upptäcka. Det finns en rad preparat för behandling av löss. Ofta rekommenderas en kombination av lusmedel och luskamning. Det är viktigt att alla i en familj undersöks när en familjemedlem drabbas. Alla smittade bör behandlas samtidigt för att man ska kunna undvika fortsatt spridning. Många av dagens lusmedel är mekaniska, de kväver lusen.

När du bör söka vård

För den som känner att det är svårt att bli av med lössen kan det vara bra att söka hjälp. Löss förökar sig snabbt, dessvärre finns det ingen övre gräns för hur många huvudlöss man kan ha. Ofta kan man själv genomföra en lyckad lusbehandling men ibland kan man tyvärr hitta levande löss trots flera upprepade behandlingar. Då kan de vara dags att söka hjälp. Om barn under två år drabbas av huvudlöss bör du också rådgöra med vården innan du själv påbörjar en behandling.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du ha läkarbesök direkt genom vår app. Vi hjälper dig med rådgivning om hur du bäst behandlar löss. För barn och ungdomar under 20 år är läkarbesöket gratis.

Ladda ned appen redan idag