Kry-logo
Ladda ned
Muskelbristning

Muskelbristning

Muskelbristning innebär att muskelfibrerna har delvis eller helt gått av. Det sker om muskeln har belastats felaktigt eller belastats alltför kraftigt. Ibland kan du också få en blödning i muskeln.

Symptom på muskelbristning

När du råkar ut för en muskelbristning kan det göra mycket ont och ömma i området. Du kan se hur muskeln har svullnat upp och ibland leder det till ett blåmärke. Ofta kan du ha hört ett litet popp-ljud när muskeln brast och därefter känna smärta när muskeln används eller ömmande smärta när den är i vila.

Orsaker till muskelbristning

Om man är otränad är risken större att en muskel överbelastas. En muskel är anpassad för att klara av en viss mängd arbete och om den överbelastas leder det till muskelbristning. Man kan få muskelbristning genom att lyfta för tungt med icke-uppvärmda muskler eller genom monotona rörelser över lång tid som till exempel ett boxningspass. Senor och muskelfibrer kan då bli sönderrivna och gränsen för detta beror på person till person. Har man inte värmt upp tillräckligt är därför risken högre.

Behandling

Vid muskelbristning är rekommendationen att så fort som möjligt lägga en binda runt området, gärna med en kylpåse, för att minska svullnaden och blödningen om det finns någon. Se till att inte belasta området utan tillåt det att vila så mycket som möjligt för att påskynda läkandet. Det finns receptfria smärtstillande tabletter som kan dämpa smärtan.

Då bör du söka vård

En liten muskelbristning läker oftast av sig själv utan att du behöver kontakta en läkare för vård. Men om du känner att du inte kan röra den del av kroppen som fick muskelbristning eller om du får hög feber i samband med smärtan kan det vara bra att uppsöka vård. Samma sak om smärtan inte har förbättrats efter ett par dagar.

Så kan Kry hjälpa till

På Kry kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid muskelbristning. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Feber