Ladda ned Ladda ned

Ont i bröstryggen

Allmänt

Bröstryggen är området mellan på ryggen skulderbladen som börjar nedanför nacken och slutar ovanför ländryggen. Det är vanligt att man kan ha ont i bröstryggen och det är sällan något underliggande farligt. Läs mer om vilka symptom man kan ha, vilka orsakerna kan vara och hur man behandlar dem.

Symptom

Bröstryggen är en stor och omfattande del av din rygg. Har du ont i bröstryggen kan det finnas väldigt olika symptom. Du kan känna att smärtan i bröstryggen strålar ut mot någon eller båda av ryggens sidor längs revbenen, eller att den strålar upp mot nacken till. Du kan även känna dig allmänt stel eller öm i ryggen som ett tecken på att något är fel. Det kan antingen vara en konstant smärta i bröstryggen eller att det gör ont när du andas djupt eller rör på dig.

Orsaker

Precis som med symptomen finns det många orsaker bakom att det gör ont i bröstryggen. Det är ganska vanligt att smärtorna kommer från muskler eller skelettet och detta kan bero på många olika orsaker. Stress i vardagen kan skapa stora spänningar i bröstryggen. Det kan även vara att du har en dålig hållning till vardags eller en dålig arbetsställning som gör att visa muskler i bröstryggen inte tränas ordentligt. Även en för mjuk eller för hård säng kan medföra besvär från bröstryggen.

Behandling

Innan du påbörjar någon form av behandling mot besvär i bröstryggen måste du komma fram till orsaken bakom. Det finns dock några enkla tips på egenbehandling du kan testa. Om du vet med dig att du har ett stillasittande arbete kan du prova att stå upp och jobba under dagarna, samt tänka på att alltid sträcka på dig och vara rak i ryggen. Testa att byta ut din madrass hemma då den kan vara för hård eller för mjuk för din rygg.

När du bör söka vård

I många fall smärta i bröstryggen inget att oroa sig för och något som kan försvinna snabbt av sig själv. Skulle du dock ha problem en längre tid eller kraftiga smärtor i bröstryggen bör du söka upp professionell hjälp. Du kan träffa en sjukgymnast som undersöker din rygg och kan skapa ett träningsprogram anpassat efter dina besvär. Det är viktigt att du snabbt kommer till bukt med problemen för att slippa att bevären blir värre.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få rådgivning vid smärta i bröstryggen. För att ställa diagnos krävs dock att bröstryggen undersöks fysiskt, vilket vi på KRY i nuläget inte kan göra. Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du bli hänvisad för vidare bedömning.