Ladda ned Ladda ned

Ont i bröstvårtorna

Har du ont i bröstvårtorna utan att förstå varför? Det beror ofta på att du har gjort något som kroppen inte är van vid att göra. Läs mer här om symptom och behandling.

Smärta i bröstvårtorna kan upplevas på olika sätt. Bröstvårtorna är väldigt känsliga både på kvinnor och män, även om kvinnor ofta har mer nervtrådar knutna till dessa två punkter på kroppen. När en kvinna har PMS och mens kan det göra ont i bröstvårtorna på ett ömmande och ibland molande sätt. Det kan även sticka till och svida när man upplever värk i bröstvårtorna.

Om du har ont i bröstvårtorna beror det troligtvis på att du har ändrat något i din livsstil. Nyblivna mammor får i regel ont i bröstvårtorna när de ammar. Ibland får mammor mjölkstockning vilket känns i brösten och kan ge upphov till feber och allmän sjukdomskänsla. Om man har en svidande känsla kan smärtan bero på att man har burit ett tajt plagg i ett hårt material. Det kan också vara så att man när man löptränat, det kan då blidas friktion mellan bröstvåran och kläderna. I och med att man svettas under träning kan känslan bli väldigt intensiv och även ge upphov till svampinfektion.

Om du misstänker att du har ont i bröstvårtorna på grund av amning kan du välja att variera dig genom att pumpa ur mjölk ur brösten så att barnet får äta ur flaska och dina bröstvårtor får vila. Det är även viktigt att barnet hamnar i rätt vinkel när du ammar för att underlätta amningen. Om smärtan inte beror på amning kan det hjälpa att smörja in bröstvårtorna emellanåt eller tejpa dem med mjuk kirurgtejp så att de inte skaver mot kläderna eller en tajt BH.

Du bör söka vård om du har ont i bröstvårtorna utan någon uppenbar anledning. Du bör även ta kontakt med vården om du har gjort en eller flera åtgärder utan att det ha märkt någon skillnad. Om en svampinfektion behandlas hemma utan resultat kan det bero på något annat, exempelvis eksem. För att få ett professionellt utlåtande behöver du ta kontakt med en läkare som kan hjälpa dig att att bli av med dina besvär. Om din vardag påverkas i stor utsträckning bör du genast ta kontakt med vården.

På Kry kan du få hjälp med rådgivning och behandling vid besvär med smärta i bröstvårtorna. Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du bli hänvisad för vidare bedömning.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Liknande besvär: