Ladda ned Ladda ned

Ont i knäna

Allmänt

Har du haft ont i knäna under en längre tid? Våra knän är känsliga kroppsdelar och att få värk i dem är inget ovanligt. Det viktiga är att ta reda på vad som orsakar värken och hur du kan förebygga den.

Symptom

Ont i knäna kan bero på flera olika saker och kräver också olika typer av behandling. Ofta uppstår förslitningsskador eller inflammationer vid hög belastning såsom löpning eller monotont arbete. Du kan också känna av smärta i lederna när du reser dig upp eller när du stretchar. Olika ledbandsskador ger smärta i antingen utsida eller insida av knäet. Orsakerna till dina olika symptom kan variera och är olika lätta eller svåra att bota. Känn efter ordentligt vilken typ av smärta du har och om det kan bero på en ökad belastning eller förändrat beteende.

Orsaker

Orsakerna till att du får ont i knäna kan vara många. Tränar du mycket löpningen eller idrotter med hopp och vändningar? Då kommer dina knän belastas extra mycket och det leder ofta till problem. Upptäcker du dessa skador i tid kan du behandla dem innan de hinner göra permanent skada. Sitter värken i lederna och har din rörlighet minskat i knäna? Då kan du ha drabbats av artros. Vid artros kan lederna bli fyllda av vätska och efterhand blir lederna bredare, vilket gör att artrosen lätt kan kännas igen.

Behandling

Ont i knäna kan behandlas på olika sätt. Är det en löparskada eller träningsrelaterad förslitning hjälper oftast vila, stretching och sedan en stödjande sko eller skoinlägg som balanserar upp knäet. Med lagom träning förstärks musklerna i knäet och dessa kommer successivt att bli starkare och klara mer. Vid en allvarligare inflammation eller artros bör du kontakta läkare och få expertråd direkt. Vid en tidig konsultation och snabbt ingripande kan du mildra artrosen innan den utvecklas till ett större besvär. Hjälp dina knäleder och avlasta dem genom att exempelvis gå ned i vikt och motionera utefter dina förutsättningar.

Då bör du söka Vård

Vid återkommande smärta och ont i knäna bör du givetvis vända dig till en läkare eller fysioterapeut. Att gå med långvarig värk kommer göra behandlingen svårare och din långsiktiga hälsa försämras betydligt. Vid artros eller meniskskador bör du vända dig till läkare omgående. Med löparknä eller träningsskador kan det ofta hjälpa med ett besök hos en sakkunnig som kan fastställa var i ditt steg som problemet uppstår. Med rätt skor och utrustning kommer både ett ansträngande arbete eller en fartfylld hobby kunna utföras utan risk för förslitning.

Så kan KRY hjälpa till

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i knäna. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare för undersökning.