Ladda ned Ladda ned

Ont i knät

Knät är en viktig led som förbinder lårbenet med skenbenet. Knät består bland annat av muskler, menisker och ligament som utgör en ganska komplicerad helhet. Det kan finnas många olika orsaker till att du har ont i knät. På KRY kan vi ge dig råd om vad du bör göra om du har besvär med ditt knä.

Man kan ha ont i knät på olika sätt. Det kan göra som mest ont vid löpträning, när benet sträcks ut eller när man måste gå i trappor. Vid meniskskador brukar knät svullna och bli ömt och göra extra ont när man vrider på det. För det mesta har man bara ont i ett knä åt gången men det finns vissa sjukdomar och tillstånd som kan ge smärta i båda knäna samtidigt, exempelvis artros. Exakt var på knät du har ont ger ofta ledtrådar till vad det är för slags skada du råkat ut för.

Många får ont i knät i samband med löpträning. Det kan bero på för stor eller felaktig belastning av det så kallade iliotibialbandet. Orsaken kan vara löpning på dåligt underlag eller att skorna vi använder är för dåligt konstruerade. Hopparknä är en annan vanlig åkomma som ofta drabbar idrottare. Skador på menisken kan liksom brosk och ligamentskador ge ihållande besvär. En av de allvarligare skadorna som man kan råka ut för, ofta i samband med kraftiga vridningar, är att korsbandet tänjs ut eller till och med slits av.

Om du har ont i knät och får remiss till en specialist kan du bli ordinerad många olika behandlingar beroende på vad för slags skada som uppkommit. Du kan behöva ortopediska skoinlägg och andra hjälpmedel om du har ont på grund av något medfött. Du kan också få hjälp med ett personligt träningsprogram, stretching eller med behandling av de muskler som styr hur knäet arbetar. Man kan även tejpa ett knä i såväl symptomlindrande som förebyggande syfte. Allvarliga korsbandsskador och artros kan kräva operationer och lång rehabilitering.

Om du upplever att ditt knä blir stelare och om du tycker dig höra knäppningar i knäets leder, kan det vara ett tecken på knäartros. Det är en åkomma som kan behandlas, särskilt om du söker vård i god tid. Om du plötsligt får mycket ont i knät och misstänker en korsbandsskada ska du söka vård akut. Om du plötsligt får ont men ändå kan stödja på ditt knä kan du istället kontakta öppenvården eller oss på KRY. Du ska också söka hjälp om dina besvär är mer lågintensiva men långvariga och hämmar dig i din vardag.

Beroende på vad som orsakat dina besvär och hur stark smärta du upplever, kan vi på KRY ge dig råd kring egenvård och i vissa fall behandling. Dock måste knät alltid undersökas fysiskt för att rätt diagnos ska kunna ställas och våra läkare kan inte remittera dig till röntgen.

På våra vårdcentraler i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.