Ladda ned Ladda ned

Ont i nacken

Allmänt

Ont i nacken är något som många upplever och något som sällan beror på något farligt. Läs mer nedan om olika symptom, orsaker och behandlingar bakom smärtan du kan känna i nacken.

Symptom

Det finns ett flertal symptom i samband med att ha ont i nacken. Ett vanligt förekommande symptom är att det smärtar i nacken när du vrider den åt ett visst håll eller åt samtliga håll. Ett annat sätt att beskriva detta är att man känner sig stel och inte kan röra huvudet helt. Har man ont i nacken kan detta även stråla nedåt utöver skulderbladen, mot bröstet och till och med till handen. Det kan även vara en kraftig smärta i bakhuvudet ganska likt andra former av huvudvärk.

Orsaker

Inom vetenskapen brukar man prata om att det inte finns några egentliga orsaker till nacksmärtor, att det handlar om andra bakomliggande besvär. Vanliga orsaker som leder till att man får ont i nacken är arbetssituationen. Här gäller det både förhållandet till jobbet och kollegorna då stress och spänningar kan leda till värk i och från nacken. Det kan även bero på att man har väldigt monotona arbetsställningar. Ett annan vanligt förekommande orsak till nackbesvär är att man har synproblem och använder sig utan fel styrka på glasögonen.

Behandling

Har du ont i nacken är det viktigt att du försöker komma underfund med orsakerna bakom detta. Det är viktigt att du inte stressar och att du arbetar under bra förhållanden på jobbet samt har en lugn miljö hemma. När du arbetar är det också viktigt att tänka på hur du står eller sitter och ser till att motarbeta monotona huvudrörelser. Tänk på att inte ligga för mycket i sängen och att alltid sitta upp ordentligt i stol och soffa. Det är framförallt viktigt att röra dig mycket och i olika rörelser.

När du bör söka vård

Mycket av problem med ont i nacken brukar lösa sig själv om du ändrar dina vanor med självhjälp. Skulle du dock ha problem en längre tid, eller isittande kraftiga smärtor, bör du uppsöka professionell hjälp. Den vård du söker kan vara i samtal med läkare eller fysioterapeuter eller i kombination med någon form av klinisk undersökning. Skulle din smärta uppstå vid en olycka som bilkrock, eller att du trillat med cykeln, är det viktigt att uppsöka vård med detsamma då det kan vara viktigt att starta behandlingen direkt i dessa fall.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i nacken. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.