Kry-logo
Ont i revbenen

Ont i revbenen

Har du ont i revbenen beror det oftast på att du ramlat eller fått en stöt mot bröstkorgen. Om inga av de organ som revbenen skyddar har skadats är det i regel ett ofarligt men ofta smärtsamt tillstånd som tyvärr inte läker särskilt snabbt.

Symptom

När du har ont i revbenen kan det vara jobbigt att skratta, hosta eller till och med att ta djupa andetag. Det kan vara smärtsamt att vända sig i sängen om du har en revbensskada, vilket tyvärr påverkar sömnen negativt. Det är helt enkelt riktigt jobbigt med revbensfrakturer och revbensbrott, men smärtstillande medel kan ofta hjälpa dig genom den värsta fasen. Om det handlar om ett revbensbrott så brukar smärtan vara som värst ett par dagar efter olyckan för att sedan långsamt bli mindre intensiv.

Orsaker

Revbenens funktion är att skydda känsliga organ så som lungorna och hjärtat. Råkar vi ut för en olycka, exempelvis ett fall eller en krock, är det ofta revbenen som tar smällen och det är inte ovanligt att det uppstår brott och sprickor. Sjukdomar och tillstånd som benskörhet kan vara en bidragande faktor när någon vid upprepade tillfällen har ont i revbenen. Försök försäkra dig om att det verkligen är revbenen som du har problem med och att det inte handlar om en inflammation i mjukdelarna mellan dina revben eller om en skada innanför dem.

Behandling

När man har ont i revbenen brukar det vara svårt att röra på sig som vanligt, men mild fysisk aktivitet är alltid att rekommendera. Vid konstant sängläge fördröjs läkningen. Om det handlar om ett kraftigt brott på flera revben kan bröstkorgen behöva stabiliseras via operativa ingrepp på ett sjukhus, oftast räcker det dock med smärtstillande medel. De smärtstillande insatserna kan dock behövas under en förhållandevis lång period då det kan ta mer än en månad för en fraktur att läka. Pröva själv med receptfri smärtlindring innan du konsulterar en läkare.

När du bör söka vård

Ofta läker skador på revbenen av sig självt, utan att du behöver göra något, men självklart ska du uppsöka vården när du har så ont i revbenen att din vardag inte fungerar. Då behöver du adekvat smärtlindring. Om du fått en skada på bröstkorgen och upplever att du har svårt att andas, eller om du blir matt och illamående, ska du genast söka vård på en akutmottagning. Du ska också söka vård om du har ont i bröstet men inte säker på att det är en skada på revbenen som orsakar smärtan.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.