Utslag i hårbotten

Medicinskt granskad

Har du upptäckt att du har utslag i hårbotten? Dessa utslag kan vara ett tecken på ett av flera olika besvär som du kan behöva få behandling för att åtgärda.

Symptom

Utslag i hårbotten kan ha flera olika orsaker och symptomen kan variera. Du kan ha utslag utan andra symptom, kliande utslag eller irriterad hårbotten. Det är även vanligt att hårbotten upplevs torr och fnasig. I vissa fall kan utslagen utvecklas till små knottror eller blåsor som sedan kan komma att vätskas och spricka.

Orsaker

Det finns flera olika orsaker till utslag. Det kan vara en hårsäcksinflammation där orsaken oftast är en obalans i hudens bakterieflora. I vissa fall kan det också handla om hår som har böjt sig och vuxit in i huden igen. En annan orsak till utslag i hårbotten kan vara eksem. Om dina utslag blir som knottror och vätskar sig är detta högst troligt. Orsaken till eksem är en inflammation i huden som uppstår när hudbarriären (hudens yttre skydd) försvagats.

Behandling

Om dina utslag i hårbotten beror på en hårsäcksinflammation kan du själv göra en del för att behandla besväret. Se till att ha god hudhygien, införskaffa produkter som motverkar besväret (exempelvis klorhexidinlösning) samt tvätta håret med jämna mellanrum så att det inte blir för torrt eller för fett.

Har du istället drabbats av eksem inriktas behandlingen på att dämpa inflammationen och återställa hudbarriären genom att exempelvis använda mjukgörande krämer eller salvor. En behandling med en kortisonsalva eller kortisonkräm kan också bli aktuell.

När du bör söka vård

Vid utslag i hårbotten behöver du först ta reda på vad utslagen beror på, därför är det bra att söka vård för att få en diagnos. I vissa fall kan du sedan själv behandla besvären, i andra behöver du receptbelagda läkemedel vid behandling.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Relaterat:

Eksem