FÖRETAGSNYHETER

Årets vårdchef 2023 jobbar på Kry

Senast uppdaterad:
Johanna Ling, regionchef på Kry i Skåne, utnämndes igår på Vårdgalan till Årets Vårdchef av Vårdförbundet efter att ha nominerats av sina medarbetare.

Som chef har hon framgångsrikt implementerat den digifysiska vårdmodellen som Kry arbetar med och infört det arbetssättet på de nio vårdcentraler Kry driver i Skåne.

- Jag är oerhört stolt och tacksam såklart, även om det nästan känns overkligt. Det värmer enormt i hjärtat att mina medarbetare nominerat mig och uppskattar mitt ledarskap och driv. Jag brinner för att göra vården bättre och den viljan måste alltid vara större än rädslan att göra fel så att man vågar testa nytt och utmana gamla sanningar. Det är verkligen ett lagarbete och jag är så tacksam att få jobba med duktiga kollegor i Skåne, säger Johanna Ling.

Årets Vårdchef är ett pris som ska gå till en vårdchef som utvecklar hälso- och sjukvårdens ledarskap på ett föredömligt sätt och därmed bidrar till att föra medarbetarskapet framåt i sin verksamhet. Det är något Johanna Ling verkligen hoppas att hon gör.

- Att införa ett digifysiskt arbetssätt på riktigt har varit utmanande, men det är viktigt att vara modig och pröva nya idéer. Det är något jag arbetar aktivt med och något som Kry som arbetsgivare verkligen uppmuntrar. På Kry vågar vi testa nya saker för att förbättra vården, det är viktigare än någonsin nu när sjukvårdssystemet och vi som jobbar inom vården är under hård press. Det här priset är verkligen ett bevis på att det går att leda i förändring och jag är så glad och stolt, säger Johanna Ling.

Kry startade som en renodlat digital vårdgivare men har de senaste åren blivit den ledande digifysiska vårdgivaren, både i Sverige och i Europa. Kry Sverige har idag 50 fysiska enheter inom både primärvård och specialistvård och finns fysiskt i 15 regioner utöver den nationella digitala vården.

Så här lyder Vårdförbundets motivering till Johanna Lings nominering:

Att visa sina svagheter är modigt. Kanske särskilt för en chef. Men vår finalist vågar backa, erkänna fel och testa nytt. Modigt är det också att utmana strukturer och hierarkier. Hon tänker bortom allt det och en av de första frågor som nu ställs inför patientmöten är: vilken profession behövs bäst – psykolog, dietist, sjuksköterska eller läkare? Den här chefen drar sig inte heller för att riva väggar. Enskilda mottagningsrum har ersatts av gemensamma arbetsytor och rum anpassade till patienternas hälsotillstånd. Så underlättas tvärprofessionella dialoger och idéutbyten. Hennes nytänkande har också resulterat i en modell där digitala patientmöten kompletterar fysiska. Möjlighet till hemarbete och färre patientresor frigör resurser till en mer tillgänglig vård. Och med fokus på både personal och patienter fortsätter den här finalisten att utveckla regionens personcentrerade primärvård.

Här går det att läsa Vårdförbundets pressmeddelande om priset Årets Vårdchef.

Fotograf Ulf Huett.

Bild från vänster: Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet och Johanna Ling, regionchef Kry Skåne.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Företagsnyheter – 1 feb. 2024

Kry först ut att ansluta till Nationella läkemedelslistan

Kry har nu anslutit till E-hälsomyndighetens nya tjänster. Genom anslutningen kan Kry ta del av en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sin eget system. Nationella läkemedelslistan är det första steget i en nationell digital infrastruktur

Läs mer