FÖRETAGSNYHETER

Kry nu störst i Frankrike där digital vård fortsätter växa

Senast uppdaterad:
Sedan starten 2015 har målet för Kry varit att bli Europas ledande vårdgivare, och att vara främst i Sverige inom den digitala vården har bara varit en del på vägen.

För första gången någonsin är Frankrike nu landet där Kry är störst när det kommer till digitala patientmöten och det är dessutom en lönsam marknad.

I förra veckan slog Internetstiftelsen fast i sin nya rapport Svenskarna och internet 2023 att Kry är Sveriges populäraste vårdapp, framför bland andra 1177.se. En fjärdedel av Sveriges hushåll har hittills registrerat sig för Krys digitala vård. Utöver Kry-appen har vårdbolaget 50 fysiska enheter runt om i landet och nästan en kvart miljon patienter listade patienter på vårdcentralerna som finns i sju olika regioner.

Sedan månadsskiftet är dock inte Sverige längre Krys största marknad inom digital vård. Nu får fler patienter i Frankrike digital vård per dag om man jämför rakt av med samma typ av vård i Sverige. Tusentals patienter söker vård i Kry-appen dagligen i Frankrike och runt hälften av dessa patientmöten sker kvällar och helger när andra läkarmottagningar är stängda. Ca 43 % av patienterna bor i något som kallas medical deserts, det vill säga i områden där det inte finns tillgång till läkare eller där patienterna inte kan hitta en husläkare att lista sig hos. På det sättet gör Kry stor skillnad för sjukvårdssystemet i Frankrike.

- Det är enormt stort för oss och vi är så stolta över att ta hand om så många franska patienter. För mig bevisar detta igen att Kry gör skillnad inom den europeiska sjukvården och att vi är en viktig del av det franska vårdsystemet. Frankrike är och har varit ett föregångsland när det kommer till att bedriva vård digitalt, och president Emmanuel Macron har tydligt pekat ut att digital vård är framtiden. När över hälften av våra vårdmöten dessutom görs i något som kallas Medical deserts, dvs i områden där det inte finns tillgång till vårdpersonal, så gör vi en enormt viktig insats för samhället, säger Johannes Schildt, VD och grundare av Kry.

Sedan Kry etablerade sig i Frankrike har användningen av digital vård ökat betydligt i hela Frankrike och deras sjukvårdssystem är, liksom många andra i Europa, under hård press med en ökad administrativ börda för allmänläkare och en åldrande befolkning. Dessutom bor fler än 8 miljoner patienter i de områden som benämns som medical deserts. Samtidigt har den franska marknaden nått lönsamhet för första gången sedan starten och även om tillväxten varit stor finns det potential att växa och ta hand om betydligt många fler patienter.

- Under de senaste 18 månader har vi arbetat hårt för att gå mot lönsamhet snabbare än planerat och de åtgärderna har nu fått effekt i hela bolaget. Norden har varit lönsamt i ett år nu och i september hade Frankrike för första gången svarta siffror samtidigt som vi tar hand om många fler patienter i behov av vård. Vårt mål är dock inte att bli snabbast lönsam på marginalen utan att vara Europas viktigaste vårdbolag. Det finns en enorm potential där vårdbehovet bara fortsätter öka, både i Frankrike och de länder där vi opererar, med bland annat en åldrande befolkning. Högkvalitativ digital vård förbättrar effektiviteten och gör att vi kan undvika onödiga besök på akuten och sänka kostnaderna för samhället när vi ser till att patienter får vård på rätt vårdnivå i rätt tid, säger Kalle Conneryd Lundgren, operativ chef på Kry.

I Frankrike har Livi, som Kry heter där, nu genomfört nästan 1,5 miljoner patientbesök och ökade antalet patienter den senaste månaden med 55 % jämfört med samma period förra året. Livi startade sin verksamhet i september 2018 och idag arbetar över 500 kliniker för Kry i Frankrike, bland andra allmänläkare, psykiatriker, hudläkare, barnläkare, gynekologer och endokrinologer. Dessutom driver Livi fysiska vårdenheter, i centrala Paris i Saint-Denis.

För frågor eller intervju, vänligen kontakta

Jonas Beltrame-Linné

Kommunikationschef Kry

+46 70 351 96 86

jonas.linne@kry.se

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Företagsnyheter – 1 feb. 2024

Kry först ut att ansluta till Nationella läkemedelslistan

Kry har nu anslutit till E-hälsomyndighetens nya tjänster. Genom anslutningen kan Kry ta del av en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sin eget system. Nationella läkemedelslistan är det första steget i en nationell digital infrastruktur

Läs mer