FÖRETAGSNYHETER

Kry inleder samarbete med Region Stockholm för utökad antikroppstestning

Senast uppdaterad:
Samarbetet innebär att regionen får utökad kapacitet att serologitesta fler patienter kostnadsfritt i centrala Stockholm och i Järvaområdet.

Från och med onsdag 8 juli kommer stockholmare kunna testa sig kostnadsfritt på KRYs provtagningsplatser på tre platser i Stockholm, genom en direktupphandling med Region Stockholm. Två av provtagningsplatserna finns på Regeringsgatan och Sibyllegatan, där KRY även planerar att öppna vårdcentraler i höst.

Det är väldigt positivt att regionen nu vill samarbeta för att utöka provtagningskapaciteten så att vi kan bidra till kortare väntetid för antikroppstestning runt om i Stockholm, säger Nasim Farrokhnia, chefsläkare på KRY.

Genom ett samarbete med den ideella stiftelsen The Global Village, som bland annat anordnar Järvaveckan, kommer en tredje provtagningsplats öppna i Rinkeby. Där kommer det även finnas personal som pratar somaliska och arabiska. Provtagningsplatsen öppnar den 13 juli.

Coronakrisen har drabbat utsatta områden särskilt hårt och riskerar att förstärka segregationen. Det har hittills saknats en provtagningsplats i området, så vi är glada över att kunna bidra till att fler i Järva får testa sig, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av Stiftelsen The Global Village.

Patienter bokar in sig för att göra ett venöst antikroppstest via 1177 där man också väljer provtagningsplats. Genom 1177 får patienten också testresultatet. Laboratoriet som Region Stockholm och KRY samarbetar med är Karolinska Universitetslaboratoriet (KUL).

Parallellt ser KRY över möjligheten att tillhandahålla fler provtagningsplatser och vårdpersonal runt om i Stockholm. KRYs patienter i övriga landet betalar fortsatt 495 kronor för testerna, med undantag för Sörmland, där patientavgiften är 470 kronor genom ett liknande samarbete med Region Sörmland.

För mer information, vänligen kontakta: KRY: Julia Levander, kommunikationschef, press@kry.se, 08-22 77 08 Stiftelsen The Global Village: Ahmed Abdirahman, vd och grundare, Ahmed.Abdirahman@theglobalvillage.se, 073-90 77 509

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Företagsnyheter – 1 feb. 2024

Kry först ut att ansluta till Nationella läkemedelslistan

Kry har nu anslutit till E-hälsomyndighetens nya tjänster. Genom anslutningen kan Kry ta del av en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sin eget system. Nationella läkemedelslistan är det första steget i en nationell digital infrastruktur

Läs mer