FÖRETAGSNYHETER

Kry tar sig an svåra allergier med nytt program

Senast uppdaterad:
Nu ska fler patienter som lever med svåra allergier få hjälp på riktigt när Kry lanserar ett nytt program där grundproblemet till allergin behandlas, inte symptomen, så som många gör idag.

Tjänsten blir den första i sitt slag och syftar till att förbättra vården för allergi-patienter samt identifiera och behandla de som lever med måttlig till svår allergisk rinit.

Under våren fullständigt exploderade pollenhalten över Europa när det varma vädret fick växter att pollinera mycket tidigare. När jorden värms upp, i kombination med förändringar i livsstil, säger forskare att allergisäsongen kommer att starta mycket tidigare och vara längre. Om patienter lämnas obehandlade kan allergier leda till kronisk astma och luftvägssjukdomar.

- Det här är revolutionerande då det kan ge de som lever med svåra allergier livet tillbaka. Jag vet alltför väl vilken påverkan det har på vardagslivet, hälsan och välbefinnandet - för närvarande lider en fjärdedel av svenskarna av måttlig till svår allergisk rinit och väntetiden för diagnos och behandling är alldeles för hög. Vårt nya program bygger upp toleransen mot det du är allergisk mot istället för att bara behandla symptomen. Själva metoden har funnits länge men ingen har tidigare gjort det i stor skala och i digifysisk form som vi nu gör, säger Lukas Didon, VP of Commercial and Partnerships på Kry och som har en doktorsexamen i medicin.

Programmet, som både är behandlande och förebyggande, ger patienterna både självhjälpsrådgivning och smidig tillgång till vårdmöten, tester, diagnoser och AIT-behandling (Allergen immunterapi). Endast i Sverige uppskattas de direkta kostnaderna för hantering av allergier till över 1,3 miljarder euro per år genom förlorad arbetsproduktivitet och sjukfrånvaro. Krys nya tjänst kommer att minska de stigande kostnaderna relaterade till allergier och lanseras nu i Region Stockholm.

- Kry har redan bevisat att digital teknik kan spela en avgörande roll för att hjälpa patienter med att få tillgång till vård av hög kvalitet och vårt mål är att tidigt ställa diagnos och erbjuda behandling så de inte behöver ha dessa svåra problem år in och år ut. Jag är väldigt entusiastisk över att vi nu kan erbjuda patienterna ett innovativt tillvägagångssätt för allergivård. Sjukvårdssystemet har tidigare menat att det här ska vara specialistvård och endast tas hand om specialistläkare. Det är slöseri av resurser och slösar tid för patienten som måste vänta länge på en tid om de ens får en tid. Vi förflyttar nu vården från specialistvård till primärvård och inte minst från det fysiska till det digitala, det mår både samhället och patienterna bra av, säger Lukas Didon.

AIT (Allergen immunterapi) är en effektiv behandling som är utformad för att behandla allergins grundorsak genom att återbalansera immunsystemet och ge långvarig förbättring av allergisymtomen. Med en ökande andel personer med allergier är det bara en tidsfråga innan extrema fall ökar trycket på vårt ansträngda hälsovårdssystem. Det här är framtaget av Sveriges ledande allergispecialister och i den nya tjänsten får patienterna tillgång till programmet via ett särskilt symtomformulär i Kry-appen eller på kry.se. Här hittar patienten relevant innehåll och information om allergier samt bokar digitalt möte med Krys vårdpersonal. När ytterligare behandling krävs, kommer patienten att remitteras till en av Krys fysiska vårdcentraler i Region Stockholm för en fullständig bedömning innan de eventuellt godkänns för att få AIT-behandling.

Programmet startar i Region Stockholm i höst inför allergisäsongen 2024 för att sedan lanseras över hela Sverige och även i Frankrike och Storbritannien nästa år. I Storbritannien uppskattas de direkta NHS-kostnaderna för hantering av allergiska problem till över en miljard brittiska pund per år.

För frågor eller intervju med Lukas Didon, vänligen kontakta

Jonas Beltrame-Linné

Kommunikationschef Kry

+4670 351 96 86

jonas.linne@kry.se

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

hand with phone logged into the Kry app
Företagsnyheter – 23 apr. 2024

Kry rankas som ett av världens mest innovativa digitala hälsoföretag

När tidskriften Newsweek för första gången utser världens mest innovativa digitala hälsoföretag är Kry ett av dessa.

Läs mer