PSYKISK HÄLSA

Friends i samarbete med Kry

Senast uppdaterad:
Friends i samarbete med Kry lanserar kostnadsfri webbinarium om att skapa en inkluderade miljö för barn från krigsdrabbade områden.

Just nu ser vi tusentals barn som är på flykt undan krig. Många barn har redan anlänt till Sverige med trauman och rädsla. Att vara ny i en idrottsförening eller annan fritidsverksamhet kan i många fall leda till en svår ångest för barn med trauman.

Tillsammans med psykologen Martin Forster, ansvarig för barnpsykologi på Kry, har Friends tagit fram ett gratis webbinarium om hur vuxna kan motverka utanförskap och skapa inkluderande miljöer för nya barn i en grupp. Det kan vara barn som har erfarenheter av att vara på flykt från krig från områden som Ukraina, Syrien eller Afghanistan.

– Idrotts- och fritidsverksamheten i Sverige är viktig för främjandet av en god hälsa och den sociala samhörigheten för alla barn. De har stora möjligheter att hjälpa till att inkludera nyanlända barn i det svenska samhället. Genom att ge barn möjlighet att bara var barn igen och skapa vänskapsband kan vi vuxna skapa en känsla av normalitet i deras vardag. Men det måste även finnas kunskap och beredskap för att tillgodose nyanlända barns trygghet när de kommer till Sverige. Därför ser vi fram emot att välkomna ledare till att ta del av verktygen för att skapa inkluderande miljöer för nya barn i gruppen. Du, som vuxen, spelar roll för barn i din närhet genom att lyssna och alltid agera om du ser att ett barn behöver stöd eller bara någon att prata med, säger Maja Frankel Generalsekreterare Friends.

Webbinariet “Välkommen hit” kommer att livesändas och riktar sig till dig inom idrottsrörelsen, samt övrigt föreningsliv som har en central roll i skapandet av en trygg och inkluderande miljö för barn och unga.

- Martin Forster, Leg psykolog och ansvarig för barnpsykologi på Kry, föreläser om hur du kan prata med och möta barn som upplevt trauma.

- Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends, föreläser om hur vuxna kan motverka utanförskap och skapa inkluderande miljöer för nya barn i gruppen, laget eller skolan.

Utbildningen passar även alla vuxna som vill vara med och skapa en trygg samt välkomnande miljö för nya barn i en grupp och för de barn som redan är del av gemenskapen.

Följande datum gäller för webbinarier i maj: Tisdagen 24 maj 2022 kl. 12.00-12.45 Tisdagen 31 maj 2022. kl. 09:00 – 09:45

– I föreningen och skolan får man sociala kontakter, lär sig förstå kulturella mönster, öva på språk och är för många en väg in i samhället. Genom webbinariet ”Välkommen hit” som har sitt fokus i trauma medveten omsorg får deltagarna lära sig mera om bemötande och förhållningssätt. Utbildningen ger dig verktyg att stötta barn och elever, ofta nyanlända, som utsatts för påfrestningar och traumatiska upplevelser. Om man mår bra är det lättare att lära sig och när man lär sig kan det bidra till hälsa och välbefinnande. För oss på Kry arbetar vi för att kunna erbjuda alla en jämlik tillgång till kunskap och vård av hög kvalitet – oavsett vem du är, var du bor. Därför är samarbetet med Friends en viktig del i den resan, säger Martin Forster, Leg psykolog & Ansvarig för barnpsykologi på Kry.

För frågor och intervju, vänligen kontakta

Naod Abera, PR-och pressansvarig Friends
070-725 54 33
Naod.Abera@Friends.se

Jonas Beltrame-Linné, Presschef Kry
010-17 86 200 jonas.linne@kry.se

Om Friends Friends uppdrag är att stoppa mobbning. Friends arbetar långsiktigt genom utbildning, rådgivning och opinionsbildning för att öka kunskap och engagemang hos vuxna och barn. Friends vision är en värld där inget barn utsätts för mobbning. www.friends.se

Om Kry Kry gör det möjligt för patienter att träffa läkare och psykologer via videosamtal. Kry kan hjälpa till med diagnos, recept, sjukintyg, remiss, provtagning eller medicinsk rådgivning. Idag erbjuder Kry patienter från hela landet, vård på lika villkor under större delen av dygnets timmar med endast några minuters väntetid.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Psykisk hälsa – 2 nov. 2021

Kry expanderar sitt psykologierbjudande till hela Europa

Vårdgivaren Kry fortsätter att storsatsa på mental hälsa. Efter att ha startat i Sverige, kommer nu internetbaserad kognitiv beteendeterapi (iKBT) att exporteras ut i Europa. Målsättningen är att bidra till en mer jämlik tillgång till psykologvård

Läs mer