Svenskarnas intresse för att träffa läkare via videosamtal ökar stort

Senast uppdaterad:

Läkarbesök via video i mobilen har ökat explosionsartat i Sverige. Den största aktören KRY har redan tagit emot över 150 000 läkarbesök. De vanligaste diagnoserna som man söker digital vård för i denna årstid är: infektion i näsa och hals samt hosta, hudutslag, hudinfektioner som vattkoppor, svinkoppor, borrelia, urinvägsinfektion samt halsfluss, enligt KRYs senaste statistik. Stockholm ligger i topp på att träffa läkare via video och Norrbotten ligger i botten.

– Svenskarna väljer i allt högre utsträckning att träffa läkare via video, det kan ha flera orsaker. Sverige är ett land där vi sedan länge dragits med långa väntetider och där det har varit svårt att få en läkartid. Med möjligheten att träffa en läkare via video kan man slippa väntetider och får istället flexibiliteten att själv bestämma när och varifrån man vill träffa en läkare. Det kan alltså handla om att man väljer läkarbesök via video för att få ihop en stressig vardag, för att slippa resa eller för att slippa kö i väntrummet, säger Johan Flodin, chefsläkare på KRY.

Topp-fem-länen av användning av digital vård (KRY)

De län där flest söker vård för sina symtom genom att träffa läkare via video är: Stockholm, Västra Götaland, Uppsala, Skåne och Värmland. De som är sämst på att nyttja den här möjligheten är de som bor i Blekinge, Västerbotten och Norrbotten.

Flera kvinnor än män väljer att träffa läkare via videosamtal

171205.Könsfördelning

Överlag är det fler kvinnor än män som besöker läkare via videosamtal. Av alla läkarbesök via video så genomförs 62% av kvinnor. Allra störst skillnad är det i Blekinge där 67% av patienterna varit kvinnor.

Föräldrar är den största gruppen som söker via KRY

Patientålder dec 2017

Föräldrar med barn är den största gruppen som söker vård via KRY – hela 35% av mötena var för barn under 15 år. Det kan dock konstateras att det är relativt jämställt då både mammor och pappor i lika stor utsträckning träffar läkare på KRY för sina barns räkning. En fördom är att det bara är unga som söker vård via mobilen men faktum är att 21% av besöken i Sverige har gjorts av personer 40 år och uppåt. Den äldsta patient KRY haft är är 99 år.

Det här är det svenskarna söker digital vård för:

  • Infektion i näsa och hals samt hosta
  • Hudutslag
  • Hudinfektion (vattkoppor, svinkoppor, borrelia mm)
  • Urinvägsinfektion
  • Halsfluss
  • Ögoninfektion
  • Allergi
  • Bihåleinflammation
  • Sårskador
  • Magbesvär

Skillnaden mellan förkylning och influensa

Skillnad mellan förkylning och influensa är något folk undrar mycket över. Hur skiljer sig egentligen symtomen mellan influensa och förkylning? Hur vet man vad som är vad?

– När det gäller influensa får man oftast mer uttalade symptom än förkylning, man får ofta hög feber, torrhosta och man kan få ont bakom bröstbenet. Om du haft hög feber i över fyra dygn och den inte går över så bör du söka vård. Eller om febern gått över och sedan kommer tillbaka efter några dagar. Kulmen för influensa brukar vara i december och januari och för den som ska vaccinera sig är det hög tid, säger läkaren Johan Flodin.

Här kan du ladda ner appen Kry

För mer information vänligen kontakta:

Samuel Danofsky samuel@kry.se eller 0706-56 31 82

KRY gör det möjligt för patienter att träffa läkare via videosamtal och få hjälp med besvär som inte kräver fysisk undersökning. KRYs läkare kan hjälpa till med diagnos, recept, sjukintyg, remiss, provtagning eller medicinsk rådgivning. Idag erbjuder KRY patienter från hela landet vård på lika villkor under större delen av dygnets timmar med endast några minuters väntetid.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Samhall börjar tvätta kläder från Krys vårdcentraler