Kry möter Suzanne Axell

Senast uppdaterad:

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Med en passion för livet, och kanske speciellt frågan om rättvis och god vård för alla, har Suzanne Axell gjort mycket som journalist, TV-profil, hedersdoktor, programledare och författare. Nu är hon aktuell i ett samarbete med oss på Kry för att lyfta vikten av att göra ett aktivt vårdval – och välja en vårdcentral som passar just dig.

Det är väldigt kul att du är patient hos oss sen en tid tillbaka – varför valde du att lista dig hos Kry?

– Det är faktiskt lite av en solskenshistoria! En nära anhörig blev dålig och fick inte alls den hjälp hen behövde hos sin tidigare vårdgivare. Då tog hen valet att byta och listade sig hos en av Krys vårdcentraler. Där möttes hen av en enastående läkare som upptäckte problemet direkt. Efter att hört detta beslutade jag mig för att lista mig på samma vårdcentral.

Hur tycker du att en bra läkare ska vara?

– För det första är det viktigt för mig att ha en fast läkarkontakt som kan min sjukdomshistoria – det gör att jag känner mig trygg. Det är väldigt skönt att inte behöva upprepa sin historia vid varje besök, vilket jag tror är extra värdefullt för människor som har en känslomässigt jobbig bakgrund.

För det andra tycker jag att det är viktigt att ha en läkare som är mänsklig i sitt sätt att vara. Ett personligt och vänligt bemötande har stor betydelse för upplevelsen vid ett besök på vårdcentral. Att ha empati för den man person hen möter.

Vad är viktigast på en vårdcentral?

– Det är utan tvekan bemötandet – från mottagandet i receptionen till att du går därifrån. Jag värderar en vårdcentral som ser, lyssnar och respekterar alla människor. Man vet aldrig var någon kommer ifrån, går igenom eller vart de ska härnäst.

Jämställd och trygg vård för äldre är något du har uttryckt ett extra stort intresse för – hur tycker du att primärvården för äldre är idag?

– Personligen vill jag inte definiera mig som äldre än, men vi måste inse att vi har en stor gammal befolkning i Sverige idag som har helt andra behov än yngre. Det är viktigt att vårdgivare kan anpassa sitt bemötande och sin tillgänglighet för äldre. Det tycker jag Kry bemöter väl genom att både erbjuda vårdbesök digitalt via Kry-appen och ha en bra fysisk tillgänglighet på deras vårdcentraler. De anpassar sitt vårderbjudande så att det ska passa olika typer av människor och det tycker jag är väldigt bra.

Kry finns både digitalt i appen och fysiskt på våra vårdcentraler, tycker du att det finns en fördel med det?

– Absolut! Krys tillgänglighet är helt klart väldigt bra. Jag kan komma i kontakt med vårdpersonal digitalt via appen eller genom att ringa min vårdcentral. Att kunna ringa sin vårdcentral är speciellt viktigt för många äldre.

Varför valde du att vara med i kampanjen “ditt viktigaste val”?

– Jag tycker det är viktigt att vi gör aktiva val i livet, och att vi funderar över vad vi värderar, prioriterar och är i behov av. Inte minst när det gäller vården. Det är ett av de viktigaste ämnena i dagens samhälle, och ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Jag upplever att många inte vet vad de ska göra om de är missnöjda med ett läkarbesök eller sin vårdcentral. Men faktum är att du har en rättighet välja vårdgivare, och byta till en vårdcentral som passar dig. Jag tycker det är viktigt att vi tar aktiva val i de rättigheter vi har.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-blå-bakgrund-gula-blommor-pollenpartiklar-i-luften
Aktuellt – 1 apr. 2024

Följ pollensäsongen 2024 – vad blommar nu?

När börjar egentligen pollensäsongen - och vilken pollen är värst? Här kan du få reda på vilka växter och träd som blommar just nu.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.