Ladda ned Ladda ned
Covid-19

Munskydd mot covid-19 – vad är det som gäller?

Senast uppdaterad: 25 jun 2020

Rekommendationerna för att bära munskydd ser olika ut runtom i världen. Vissa länder har anammat en striktare riktlinje, medan Sverige ännu inte valt att införa munskyddstvång. Nedan ger vi dig mer information om en av pandemins stora vattendelare.

Coronavirus är en familj av olika virus som kan ge enklare förkylning eller mer allvarlig sjukdom. Det senast upptäckta coronaviruset SARS-CoV-2 kan ge sjukdomen covid-19 med en stor variation av symptom. Det nya coronaviruset sprids via så kallad droppsmitta. Det vill säga små droppar av kroppsvätskor i form av slem eller snor. En enda hostning eller nysning kan innehålla ett stort antal viruspartiklar.

Viruset överförs till kroppen via slemhinnorna i ögonen, näsan och munnen. Om du rör i ansiktet efter att ha vidrört en förorenad yta riskerar du att överföra smittan.

Ifall en person bär ett munskydd av medicinsk kvalitet kan det hindra viruset från att tränga in i kroppen via luftvägarna. Men om skydden inte används på rätt sätt kan de i värsta fall öka smittorisken. Rör du vid ett använt munskydd eller använder ett gammalt skydd kan du smitta dig själv.

Skyddar ett munskydd mig från att smittas eller smitta andra?

Är du smittad av covid-19 och bär ett munskydd blockeras dropparna närmare munnen eftersom de inte kan ta sig igenom skyddet.

Det kanske känns som att munskydd framför allt skyddar personen som bär det. Men om du sprider infekterade droppar (även om du är asymptomatisk) och de fångas upp av ett skydd, så är det personerna omkring dig som huvudsakligen skyddas.

Även distansering fungerar som smittskydd. Risken att sprida viruset på en meters avstånd är mycket högre än på två meters avstånd.

Hur fungerar de olika munskydden?

Munskydd av medicinsk standard (N95, FFP2 och FFP3) har ett filter och en ventil. De skyddar bäraren mot små och stora partiklar och används på sjukhus som en del av den personliga skyddsutrustningen.

Ett kirurgiskt munskydd täcker munnen, näsan och hakan. De skyddar mot stora droppar från utsidan (men inte små luftburna partiklar) och förhindrar viss smittspridning från bäraren. Skydden sitter dock ganska löst och kan därför läcka droppar runt kanterna.

Vanliga munskydd kan köpas i butik eller så kan man tillverka ett själv av tyg eller papper. De är inte standardiserade eller designade för sjukvårdspersonal och man vet inte hur effektiva de är.

Måste jag bära munskydd på offentlig plats i Sverige?

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver man inte använda munskydd i vanliga situationer i samhället. Deras rekommendation baseras på att ett s.k. icke standardiserat medicinskt munskydd som kliar och åker ner under näsan gör att händerna kommer i kontakt med mun, ögon och näsa – något som kan öka smittspridningen.

Många svenskar väljer ändå att använda munskydd eftersom det tillför en känsla av trygghet och en del hävdar att det minimerar risken för spridning från personer i insjuknandefasen.

Folkhälsomyndigheten uppmanar svenskar att fortsätta hålla avstånd till andra människor, stanna hemma om du är sjuk samt att vara noga med handhygienen som ett säkrare sätt att förhindra smittspridning. Om du trots allt måste röra dig ute i samhället fast du har symptom eller vet att du är smittsam, då kan ett munskydd vara ytterligare en åtgärd för att hindra smitta. Men det bästa är givetvis att stanna hemma.

Hur ska jag tänka när jag reser?

Besök Utrikesdepartementets (UD) webbplats för att få den senaste informationen om resor till utlandet, samt information om aktuella händelser i utlandet. Det är UD som avråder från resor till andra länder.

Du som resenär behöver göra en egen bedömning av ditt resande utifrån behovet av att resa och den information om smittspridningen som finns. Information finns tillgänglig på resmålets egna myndigheter eller andra webbplatser som tillhandahåller officiell information. Exempel på sådana är WHO:s och ECDC:s webbplatser, som redovisar siffror från respektive land.

Många flygbolag har infört krav på att passagerare ska bära munskydd. Besök flygbolagets hemsida för att kontrollera vad som gäller innan du reser.

Så här använder du munskydd

Om du väljer att bära munskydd är det viktigt att du använder det på rätt sätt:

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.
  • Trä skyddet över mun, näsa och haka och se till att det inte finns glipor mellan skyddet och ansiktet.
  • Ta av skyddet med hjälp av banden, rör inte i själva munskyddet.
  • Släng engångsskydd direkt.
  • Har du ett munskydd i tyg ska det direkt läggas i tvättmaskinen och tvättas i minst 60 grader.

Om du får problem att andas bör du prata med en läkare.

Så kan KRY hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning. Nu kan du testa dig för covid-19 genom att logga in i appen.

Känner du stark oro i samband med coronaviruset som gör det svårt att hantera vardagen på egen hand? Då kan du boka möte med en av våra psykologer.

GRANSKARE
Annette Alaeus
specialist i infektionsmedicin
Senast uppdaterad:
25 jun 2020